Голод та зростання цін у світі: глобальні наслідки російсько-української війни 2022

У бідних країнах люди витрачають на їжу 70% доходу, а треба буде більш ніж 100%...

Максим Миронов, професор економіки Мадридської IE Business School, в інтерв'ю НВ розповів, якими будуть глобальні наслідки російсько-української війни вже до осені цього року. Наприклад, у бідних арабських країнах, які залежать від зерна з України та росії, можливі проблеми з продовольством, а, відповідно, зростання соціальної напруги.

«Якщо ви пам'ятаєте, Арабська весна на Близькому сході також збіглася з неврожайними на зерно роками в росії та Україні. Я не кажу, що це була причина, але це, мабуть, стало одним із факторів, що запускають. Зростання цін, звичайно, неминуче у глобальних масштабах і вже відбувається», - каже Максим Миронов.

Якщо в багатих країнах люди витрачають на їжу 20% свого доходу, а, можливо, зараз витрачатимуть 30%, то в бідних країнах люди витрачають на їжу 70% свого доходу, а треба буде більш ніж 100%, це означає недоїдання.

«По бідних країнах ударить боляче. Ось, наприклад, Китай. Насправді, це досить бідне суспільство з дуже незбалансованою економікою, яка зроблена вся на експорт, з деякими невдалими спробами переключатися на внутрішній попит. Причому це економіка експорту, який загалом не є предметами першої необхідності. Тому зростання цього експорту йде лише тоді, коли у світі глобально все гаразд. Коли падають доходи, їжу ви все одно купуватимете, але недорогу електроніку — навряд чи, та й від айфона нового відмовитеся. Китай якраз виробляє таку продукцію, від якої у лихоліття відмовляються. А це, у свою чергу, може поставити під загрозу політичну систему Китаю, де товариш Сі збирається на третій термін», – розповів професор.

Виходить Китай зовсім не союзником росії у цій війні, і всім своїм виглядом це показує. Він, звичайно, скуповує природні ресурси рф з великим дисконтом, але загалом вже дав зрозуміти, що не допомагатиме країні-агресорці обходити санкції Заходу.

Читайте також: