Фейкові фото в інтернеті: як розпізнати підроблені світлини у мережі

Для цього потрібно зробити чотири простих кроки…

З початком повномасштабного вторгнення в інтернеті збільшилася кількість фейкових зображень. Їх легко підробити і в них легко повірити. Однак далеко не всі можуть відрізнити достовірне зображення і фейкове.

Тож як це зробити:

  1. Уважно розгляньте фото і відмітьте його: перспективу, пропорції об'єктів, тіні, віддзеркалення, фокус зображення, контрастність і кольори. А також на відповідність погоді, географічній топології, архітектурі, назві вулиць, номерам машин тощо.
  2. Кричуща назва чи підпис до фото. Приміром, такі як «шок», «сенсація», «терміново», «це фото видаляють звідусюди», «неймовірно» несуть ознаку маніпуляції і, ймовірно, можуть бути фейком.
  3. Перевірте ресурс, на якому ви побачили таке фото. Чи є там інші схожі публікації із кричущими та маніпулятивними заголовками, які в нього охоплення, чи вказаний автор, першоджерело, додаткові матеріали.
  4. Перевірка фото через спеціальні програми: Google Search by Images, TinEye допоможуть встановити першоджерело фото.

Fotoforensics, Duplichecker допоможуть переглянути зміни пікселів, тобто чи були зміни з фоторедакторами, зчитати геодані, метадані та додаткову інформацію навіть про тип камери, на яку було знято фотографію.

Читайте також:

Биківнянський ліс під Києвом — місце, яке стало найбільшим в Україні похованням жертв сталінського терору. І в ньому досі багато запитань.
Україна — справжній скарбник під відкритим небом. І це не просто гучні слова. 
Золото, срібло, смарагди, які пролежали на дні океану три століття. Це не просто метал, це справжня історія!
Марсохід NASA «Perseverance» зробив дивовижне відкриття, яке кардинально змінює наше уявлення про атмосферу Марса та його потенційну придатність для життя. 
Уявіть світ, у якому ми можемо запитати кита, як минув його день, або зрозуміти, що саме турбує свиню на фермі...
Ми звикли, що картопля — це другий хліб, основа нашого раціону, але чи завжди так було? Здається, ми несправедливо забули про справжнього героя, який царював на українських столах ще до появи «земляного яблука».