Елітна гробниця у стіні покинутої фортеці: в Монголії виявили могилу загадкової жінки з 12 століття

Нова знахідка розкриває таємниці минулих цивілізацій!..

У монгольській провінції Дорнод археологи зробили сенсаційне відкриття, що має потенціал змінити наше розуміння історичних змін у степах Монголії в XII-XIII століттях. Як пише видання arkeonews, у межах монгольсько-ізраїльсько-американського проекту дослідники знайшли елітну гробницю, що вбудована в стіни покинутої фортеці, відому як «Кластер 27», яка розташована поблизу стратегічно важливого озера Хар-Нур.

Це відкриття стало можливим завдяки розкопкам стародавнього укріпленого комплексу, що датується посткитанським та домонгольським періодами. Фортеця, яка колись була частиною імперії Кітань-Ляо, нині розкриває нові аспекти життя та культури того часу.

Гробниця, виявлена всередині зовнішньої стіни фортеці, містить скелет жінки, якій на момент смерті було від 40-ка до 60 років.

Фото: Amartuvshin Chunag et al.

Її поховали в дерев’яній труні, одягнену в жовтий шовковий плащ, разом із розкішними прикрасами – золотими сережками, срібною чашею, бронзовою посудиною та золотим браслетом. Ці предмети свідчать про її високий соціальний статус.

Цікаво, що гробницю було побудовано після того, як форт було покинуто. Це вказує на те, що фортеці зберігали своє культурне та символічне значення навіть після падіння імперії Кітань.

Серед інших знахідок – унікальна бронзова чашка з геометричними фігурами та тонкими гравірованими лініями, яка суттєво відрізняється від інших середньовічних артефактів, знайдених у Монголії.

Фото: Amartuvshin Chunag et al.

Виявлення таких предметів свідчить про активні торгові зв’язки регіону з сусідніми цивілізаціями, зокрема Китаєм, звідки, ймовірно, був привезений шовк.

Археологи також знайшли шматки дерев’яних предметів, покритих шкірою та оправлених бронзою. Хоча їх призначення залишається невідомим, дослідники припускають, що це могли бути сагайдаки або футляри для лука та стріл.

Фото: Amartuvshin Chunag et al.

Читай також:

Фото: The place of the discovery in the northeast of Mongolia/Amartuvshin Chunag et al.