Давньоєгипетський портрет Рамзеса II перемальовували: дослідники виявили приховані корону та скіпетр

Виявилося, що художники давнього Єгипту переробляли свої шедеври…

У світі мистецтва кожен художник має свій унікальний процес творчості, який часто залишається прихованим від глядача. Дрібні правки та редакція малюнків залишаються поза увагою тих, хто бачить лише кінцевий продукт. Проте, нове дослідження де використовувалися рентгенівські промені, опубліковане у журналі PLOS ONE, розкрило секрети творчого процесу давніх майстрів.

Як пише видання Science, за допомогою цієї унікальної техніки, вчені змогли зрозуміти, як виникали та розвивалися 3000-річні картини в фіванському некрополі Єгипту. Дослідження вказують на творчий процес, що використовувався для створення цих стародавніх шедеврів.

У дослідженнях вчені використовували рентгенівську флуоресценцію для ідентифікації хімічного складу фарб та прокреслених ліній, які приховані під поверхнею картин. Таким чином, вони здійснювали «рентгенову» зйомку пігментів, які знаходилися як на поверхні, так і під нею. Це дозволяло дослідникам побачити дрібні помилки та виправлення, які художники намагалися сховати.

Особливо вражаючим було виявлення змін відомого портрета Рамзеса II, що правив Єгиптом у 13 столітті до нашої ери. Під поверхнею його зображення виявлено сліди більш ранньої версії з іншими деталями, такими як корона та скіпетр.

За словами експертів, розкриття таємниць переробок та редакції давньоєгипетських картин відкриває нові горизонти для розуміння роботи майстрів того часу. Зміни в картині підказують, що художники не дотримувалися конвеєрного процесу, але звертались до своєї творчої інтуїції, змінюючи малюнки під час їх створення.

Дослідження величезного фіванського некрополю, який включає гробницю Тутанхамона, було виконано завдяки двом портативним рентгенівським апаратам, що дозволило дослідникам зануритися у давність та зрозуміти процес творчості давньоєгипетських майстрів.

Це дослідження відкриває нові перспективи для вивчення мистецтва та розуміння творчого процесу митців, що жили тисячоліття тому. Знахідки дослідників допоможуть відновити втрачені деталі історичних шедеврів, які збереглись до наших днів, а також збагатять наше розуміння світової культури та мистецтва.

Читайте також: