Чому часто мити руки – шкідливо?

Щойно зайшли в дім – і вже одразу йдете мити руки з милом? Не поспішайте, виявляється надмірна чистота може Вам нашкодити. Як – читайте у матеріалі.

На наших руках «живе» понад 800 тисяч мікробів. Деякі з них цілком безпечні, інші можуть викликати складні інфекційні захворювання. Але не біжіть одразу до ванної – дуже часто мило лише ускладнює ситуацію.

Звичайне мило не знищує мікроби

Дерматологи підтвердили, що лужне середовище звичайного мила не є критичним для багатьох хвороботворних бактерій. Такий засіб допомагає нам відмити бруд, але не вбиває мікроби. 

Тут є одне «але». Ніщо не перешкоджає мікроорганізмам, навпаки, осідати і розмножуватися на милі. Особливо це стосується громадських закладів, де резервуари із рідким розбавленим милом стають справжніми «парниками» для мікробів, грибків та вірусів. Тому будьте обачні й зайвий раз не користуйтеся таким, на перший погляд, корисним засобом.

Надмірна чистота ослаблює імунітет

Дослідники вже давно помітили, що діти батьків-чистюль хворіють частіше за мешканців сіл. Не вірите? Уся справа у нашій захисній системі. Невелика кількість слабких мікробів лише «загартовує» організм, у той час як стерильне середовище ослаблює імунітет. У результаті – людина не може протистояти навіть слабким бактеріям.

Як часто ви користуєтеся антисептиком? Медики радять мінімізувати використання цих засобів – вони вимивають захисний шар корисних бактерій та утворюють мікротріщини на ваших руках. Потім усе це може «вилитися» у подразнення та захворювання шкіри. 

Токсини з мила накопичуються у вашому тілі

Як би добре ви не вимивали руки, на поверхні шкіри все одно залишиться плівка хімічного розчину. Думаєте, минеться? Аж ніяк! Разом із повітрям або їжею ці хімікати потрапляють у ваш організм і там накопичуються. Із часом вони викликають алергічну реакцію або порушення у роботі дихальної, травної системи.

Як часто потрібно мити руки?

Лікарі стверджують, що частота миття рук залежить від нашої діяльності. Наприклад, дітям, які граються на підлозі і тягнуть до рота все, що потрапить у поле їхнього зору, треба частіше мити руки з милом. Це ж стосується і людей, які працюють із землею, хімічними реагентами та косметичними засобами. 

Ви часто контактуєте із тваринами, працюєте надворі або у медицині? Тоді водні процедури вам також потрібно робити ретельніше і частіше. А от вдома найбільшим джерелом забруднення можуть стати гроші, сирі м’ясні продукти та напівфабрикати, рушники і ганчірки. 

Мийте руки після тривалого перебування надворі, у громадських місцях або лікарнях. Також цю процедуру потрібно повторити перед їжею, після вбиральні або перед масажем чи косметичними процедурами. 

Важливо не як часто ви миєте руки, а як ретельно ви це робите. Пам’ятайте, що після контакту із інфекцією ця процедура повинна займати не менше 5-10 хвилин. Особливу увагу приділіть області під нігтями – там накопичується багато мікробів і бруду. При цьому немає різниці, якою водою ви миєте руки: холодною чи гарячою. Виявляється, незалежно від температури вода однаково змиває мікроорганізми. 

Бережіть себе і своє здоров’я!