Астрономічні наскальні малюнки стародавньої культури, яким понад 1600 років виявили в Колорадо

За допомогою цих астрономічних різьблень, люди реєстрували різні події…

Археологічні розкопки в Колорадо, проведені командою вчених з Ягеллонського університету в Кракові, розкрили нові астрономічні відкриття, які вносять значні зміни в розуміння культури Пуебло, пише видання iflscience.

Команда археологів розкопала астрономічні різьблення та картини, створені представниками культури Пуебло, що існували приблизно 1600 років тому в регіоні, що охоплює Юту, частини Арізони, Нью-Мексико та Колорадо. Ці знахідки виявилися в комплексі поселень Касл Рок Пуебло, розташованому на плато Меса Верде.

Спеціалісти виявили скельні панелі протягом 4 кілометрів, на яких предки Пуебло вирізали спіралі шириною 1 метр. За допомогою цих астрономічних різьблень, вони реєстрували події, такі як літнє та зимове сонцестояння, весняне та осіннє рівнодення, що свідчить про високий рівень розвиненості їхньої астрономічної системи.

«Ці відкриття змусили нас скорегувати наші знання про цю територію. Ми недооцінили кількість жителів і складність релігійних обрядів, що відбувалися поруч із цими зовнішніми панелями», — зазначив професор Радослав Палонка з Ягеллонського університету.

Поміж астрономічних різьблень також знайдено різьблені зображення воїнів і шаманів, які, ймовірно, датуються 3-м століттям нашої ери. Ці нові знахідки призводять до висновку, що культура Пуебло була не лише високорозвиненою сільськогосподарською цивілізацією, але і мала складну систему вірувань та ритуалів.

Читай також:

Фото: Ягеллонський університет