Здається, їжа поза домом була такою ж популярною 5000 років тому, як і сьогодні. Археологи в Іраку знайшли стародавню таверну, що датується 2700 роком до нашої ери. Про це повідомляє CNN.
Дослідники, які працювали в стародавньому місті Лагаш, виявили, що паб, прихований лише на 50 сантиметрів під поверхнею, був розділений на їдальню під відкритим небом і кімнату з лавками, піччю, стародавніми залишками їжі та навіть 5000-літнім старовинним «холодильником».
Спочатку вчені опинилися у відкритому внутрішньому дворику. Потім команда виявила духовку промислового розміру, стародавній «холодильник», який відводить вологу, щоб охолоджувати їжу, і десятки конічних мисок, у багатьох із яких були залишки риби, що показує призначення внутрішнього дворика як обідню зону просто неба.
«Я думаю, що першою особливістю, яка показала себе, була дуже велика піч, і вона справді красива, — сказав археолог з Університету Пенсільванії Рід Гудмен. – Від різних епізодів горіння та відкладень попелу вона залишила щось на кшталт райдужного забарвлення в ґрунті, а інтер’єр обрамлений великими цеглинами».
Лагаш, нині місто Аль-Хіба, було одним із найстаріших і найбільших міст південної Месопотамії, яке було населене з п’ятого тисячоліття до середини другого тисячоліття до нашої ери і охоплювало територію майже двох квадратних миль.
З тих пір він став важливим археологічним об’єктом, а розкопки відновилися у 2019 році в рамках спільного проекту Пенсильванського музею, Кембриджського університету та Державної ради старожитностей і спадщини в Багдаді з використанням нових методів, таких як фотозйомка безпілотником і генетичний аналіз.
Попередні розкопки були зосереджені на релігійній архітектурі та розумінні еліт, але Холлі Піттман, директор Лагашського археологічного проекту та куратор Близькосхідного відділу Пенсильванського музею, під час цих останніх розкопок зосередилася на неелітних районах, щоб забезпечити ширше розуміння стародавнього міст.
Розкопки таверни підтверджує точку зору Піттман та її команди про те, що суспільство не було організоване лише з еліт і поневолених людей – попередній переважаючий погляд – а включало давній середній клас.
«Той факт, що є громадське місце зібрання, де люди можуть сісти, випити пінту і з’їсти тушковану рибу, означає, що вони не працюють під тиранією королів», — сказав Гудмен. – Тут вже є щось, що дає нам набагато яскравішу історію міста».
Читайте також:
- Сталеві «вовки» Харкова: як 127 бригада ТРО звільнила місто від окупантів і витіснила їх за кордон?
- Пиятика, ДТП та осквернення святих місць: влада острова Балі посилює правила в'їзду для росіян
- «Для мене вибір був очевидним – змагатися за перемогу рідної країни на передовій», - експерша ракетка України Сергій Стаховський