Аналіз крові зможе визначити рівень недосипання у водіїв

Методи, розроблені британськими медиками, дозволяють помітити недосипання та попередити пов'язані з ним ризики.

Важко перебільшити небезпеку перевтоми і недосипання для людей, які керують транспортом та його рухом, – пілотів, машиністів, диспетчерів. За даними AAA Foundation for Traffic Safety, нестача всього пари годин сну збільшує ризик аварії майже вдвічі. І якщо поліцейські в майбутньому навряд чи зможуть перевіряти водіїв "на висипання", транспортні компанії та авіаперевізники цілком можуть доповнити регулярні проби своїх співробітників на наркотики аналізом стану їх сну.

Британським медикам вдалося ідентифікувати в крові біомаркери, що дозволяють діагностувати гостру нестачу сну і попередити пов'язані з ним ризики, як повідомляє Naked Science.

Для участі в експериментах були відібрані 36 здорових добровольців, у яких взяли зразки крові після безсонної ночі або тижня хронічного недосипання (менше шести годин сну). З крові виділяли матричну РНК (мРНК) – порівняно короткі фрагменти, синтезовані з активних генів для виробництва білків, – щоб серед них виділити характерні біомаркери, здатні вказати на брак сну.

Алкоголь небезпечніший за СНІД

Комп'ютерна програма, яка використовує складні статистичні методи і штучний інтелект, ідентифікувала в цілому 68 генів, станом яких можна з високою впевненістю (92 відсотки) говорити про гостру нестачу сну.

Точність передбачення хронічного недосипання виявилася набагато нижче – всього 57 відсотків. Це пов'язано з тим, що для визначення цього стану потрібно заздалегідь мати зразок крові тієї ж людини після достатньої кількості сну, що в рамках експерименту виявилося неможливим.