Альтернативне біопаливо вироблятимуть з дріжджів

А у створенні нового джерела енергії вченим допоможуть комахи – оси та бджоли.

Дріжджі – це справжні мікроскопічні заводи.  Ці крихітні організми, які живуть скрізь – від повітря до людського організму, мають здатність перетворювати цукор на безліч корисних матеріалів, таких як пеніцилін, одяг, фарби, алкоголь і навіть біопаливо. Про це повідомляє Daily Beast.

Люди в основному знайомі лише з двома видами дріжджів: за допомогою одних роблять пиво і хліб, інших ж викликають молочницю та дріжджові інфекції. Але на Землі існує близько 1500 різних видів дріжджів і, хоча ми використовуємо деякі для промислових цілей, існує величезний потенціал у нерозкритих здібностях дріжджів.

Рейтинг найбезпечніших країн світу

Мікробіолог Енн Медден разом з колегами з Лабораторії Роба Р. Данна в Університеті штату Північна Кароліна працює над виявленням дріжджів, які можуть бути корисні у виробництві нових продуктів, особливо біопалива.

"Ці мікроорганізми витратили мільйони років на розробку нових молекул, тоді як інші істоти були зайняті створенням розвинених крил, зубів або кігтів, – переконана доктор Медден. – Ми часто забуваємо про них, оскільки вони дуже маленькі, а речі, які вони виробляють, невидимі. Але це не означає, що вони не могутні. Натуральні продукти, які вони роблять, мають можливість створювати великі зміни".

Дріжджі створюють такі речовини, як біопаливо (зокрема, етанол). Найчастіше дріжджі люблять споживати цукри, викидаючи корисні продукти як відходи. Тому найкращими мисливцями на дріжджі виявляються бджоли та оси – дослідники виявили, що ці комахи приваблюють дріжджі. Оси та бджоли часто виступають у ролі перевізників для дріжджів.

Тому доктор Медден та її команда збирають комах та створюють бібліотеку дріжджів, які вони знаходять на них. Потім вчені перевіряють генетику, фізіологію та хімічний вихід, щоб побачити, які з дріжджів найбільш цікаві.

Науковці вже знайшли кілька видів пивних дріжджів, про які люди не знали досі.

Також вчені виявили новий вид дріжджів, який допоможе виробляти біопаливо.

Коли ми чуємо про Стоунхендж, у пам’яті зазвичай спливають картинки з підручників історії про дивних друїдів або похмурі місця поховань. Проте дослідження малюють зовсім іншу картину. 
21122025
Сьогодні святковий декор в Україні — це не про демонстрацію розкоші, а про створення «місця сили». 
Мадагаскар вражає не лише екзотичною природою та давніми обрядами…
Голубці. Ця страва, без перебільшення, є символом затишку, домашнього тепла і, звісно, невід’ємною частиною Різдвяного столу, особливо на Святвечір, коли вона входить до числа дванадцяти пісних страв. 
20122025
Зустріч 2026 року проходить під знаком Червоного Вогняного Коня.