10 продуктів, які можна вживати після терміну придатності

freepik.com

Якщо ви викидаєте у смітник все, у чого вийшов термін придатності – читати обов’язково! Можливо, ви даремно витрачаєте зайві гроші.

За термінами придатності продуктів необхідно стежити дуже ретельно. Викинути шмат риби хоч і шкода, проте він точно не вартий вашого здоров’я та самопочуття.

Та є продукти, які цілком безпечно їсти навіть після кінцевої дати. І таких як мінімум 10. Про них розповіла вчений дієтолог Джудіт Еванс. За її словами, щорічно людство викидає 7,3 мільйона придатної до вживання їжі – лише через те, що термін, вказаний виробником, добіг кінця. Та завдяки сучасним упаковкам та правильному зберіганню продукція може прослужити довше, а ви – заощадити.

Loading...

1. ЗНЕЖИРЕНЕ МОЛОКО

Якщо пляшка не відкрита, молоко зберігатиме свіжість до 5 днів після кінцевої дати. Що нижчий відсоток жиру, то довше молоко не псуватиметься. Але повітря, що потрапляє у пляшку, пришвидшує процес окислення.

2. М’ЯКІ СИРИ

Наприклад, камамбер у закритій упаковці може зберігатися ще тиждень після терміну придатності.

3. ХЛІБ

Нарізний хліб буде придатним протягом тижня чи навіть довше. Тільки не варто ховати його в холодильник, це не подовжить його життя.

Loading...

4. ЯЛОВИЧИНА

Яловичину краще зберігати у вакуумній упаковці – тоді вона залишатиметься свіжою і після дати, вказаної виробником. Без неї м’ясо можна зберігати протягом 2 тижнів при температурі від -1° до -5°.

5. ВЕРШКОВЕ МАСЛО

Якщо ви тримаєте масло в холодильнику, воно прослужить на кілька тижнів довше, ніж обіцяє виробник. Але пам’ятайте: тільки і тільки в холодильнику!

6. ЯЙЦЯ

Через шкаралупу яйця залишатимуться свіжими пару місяців навіть за кімнатної температури. Зазвичай вони придатні до вживання протягом 2-3 тижнів після кінцевої дати. А щоб впевнитися на 100%, ось вам лайфхак: перед приготуванням занурте яйця у воду. Зіпсовані спливатимуть.

Loading...

7. ТВЕРДИЙ СИР

Сир чеддер, наприклад, не буде шкідливим для вашого шлунку, якщо пролежить додаткові 1,5 місяця. Якщо на ньому з’явиться пліснява, її можна зрізати – всередину продукту вона не проникає.

8. КОНСЕРВОВАНІ ОВОЧІ

Дотримуйтеся умов зберігання – і консервовані овочі прослужать вам ще рік після дати, вказаної на упаковці.

Loading...

9. БАКАЛІЯ

Чай, борошно, спеції та крупи можна зберігати на 2 роки довше. Головне – в сухому темному місці.

10. ВАРЕННЯ

У скляній банці варення може стояти довго – навіть рік після завершення терміну. Як і з сиром, плісняву можна прибрати і спокійно вживати продукт.

Loading...

Перед тим, як з’їсти щось «залежале», перевірте, чи не змінився колір, запах і смак продукту. Якщо дотримуватися всіх умов – їжа довше затримуватиметься на вашій кухні.