За термінами придатності продуктів необхідно стежити дуже ретельно. Викинути шмат риби хоч і шкода, проте він точно не вартий вашого здоров’я та самопочуття.
Та є продукти, які цілком безпечно їсти навіть після кінцевої дати. І таких як мінімум 10. Про них розповіла вчений дієтолог Джудіт Еванс. За її словами, щорічно людство викидає 7,3 мільйона придатної до вживання їжі – лише через те, що термін, вказаний виробником, добіг кінця. Та завдяки сучасним упаковкам та правильному зберіганню продукція може прослужити довше, а ви – заощадити.
Loading...
1. ЗНЕЖИРЕНЕ МОЛОКО
Якщо пляшка не відкрита, молоко зберігатиме свіжість до 5 днів після кінцевої дати. Що нижчий відсоток жиру, то довше молоко не псуватиметься. Але повітря, що потрапляє у пляшку, пришвидшує процес окислення.
2. М’ЯКІ СИРИ
Наприклад, камамбер у закритій упаковці може зберігатися ще тиждень після терміну придатності.
3. ХЛІБ
Нарізний хліб буде придатним протягом тижня чи навіть довше. Тільки не варто ховати його в холодильник, це не подовжить його життя.
Loading...
4. ЯЛОВИЧИНА
Яловичину краще зберігати у вакуумній упаковці – тоді вона залишатиметься свіжою і після дати, вказаної виробником. Без неї м’ясо можна зберігати протягом 2 тижнів при температурі від -1° до -5°.
5. ВЕРШКОВЕ МАСЛО
Якщо ви тримаєте масло в холодильнику, воно прослужить на кілька тижнів довше, ніж обіцяє виробник. Але пам’ятайте: тільки і тільки в холодильнику!
6. ЯЙЦЯ
Через шкаралупу яйця залишатимуться свіжими пару місяців навіть за кімнатної температури. Зазвичай вони придатні до вживання протягом 2-3 тижнів після кінцевої дати. А щоб впевнитися на 100%, ось вам лайфхак: перед приготуванням занурте яйця у воду. Зіпсовані спливатимуть.
Loading...
7. ТВЕРДИЙ СИР
Сир чеддер, наприклад, не буде шкідливим для вашого шлунку, якщо пролежить додаткові 1,5 місяця. Якщо на ньому з’явиться пліснява, її можна зрізати – всередину продукту вона не проникає.
8. КОНСЕРВОВАНІ ОВОЧІ
Дотримуйтеся умов зберігання – і консервовані овочі прослужать вам ще рік після дати, вказаної на упаковці.
Loading...
9. БАКАЛІЯ
Чай, борошно, спеції та крупи можна зберігати на 2 роки довше. Головне – в сухому темному місці.
10. ВАРЕННЯ
У скляній банці варення може стояти довго – навіть рік після завершення терміну. Як і з сиром, плісняву можна прибрати і спокійно вживати продукт.
Loading...
Перед тим, як з’їсти щось «залежале», перевірте, чи не змінився колір, запах і смак продукту. Якщо дотримуватися всіх умов – їжа довше затримуватиметься на вашій кухні.