Згорілі літописи: як створювалася історія, яка не має нічого спільного з реальністю?

Загублений світ

Оригінали древніх літописів згоріли у Києво-Печерській лаврі

У квітні 1718 року на території Києво-Печерської лаври спалахнула грандіозна пожежа. За дивним збігом обставин, найбільше постраждала саме древня бібліотека монастиря, де зберігались тисячі книг та манускриптів ще часів Київської Русі.

«Відомий православний діяч Григорій Кониський пізніше писав, що у цій пожежі постраждали не просто якісь документи, а згоріла бібліотека Ярослава Мудрого. Це дуже цікавий факт», - розповів дослідник спецслужб Володимир Цибулькін.

Офіційна історія стверджує, що, ніби, дізнавшись про пожежу цар Петро І навіть розплакався. Та багато дослідників говорять, що то були «крокодилячі сльози». Адже за часів його правління з усіх кінців новоствореної імперії до Петербургу почали збирати оригінали древніх літописів, яких після того більше ніхто не бачив. А натомість з’явилась історія, яка немає нічого спільного з реальністю.  

Чому історики вважають, що від переписування історії династії Романових найбільше постраждала Україна? Як «віддячила» Катерина ІІ запорізьким козакам за допомогу у створенні імперського флоту та пролиту кров? І хто намагається переписати історію сьогодні? Подробиці – у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Loading...

Дивись також:

Не пропусти програму «Загублений світ» в ефірі телеканалу 2+2 з понеділка по четвер, о 16:50!

Новини

Всі новини
Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...
Навіть перед лицем смертельної небезпеки, гумор став…
Дивитись більше