Збіг обставин на мільйони євро: як вулкан врятував колишніх вікінгів від колапсу

Загублений світ

Ісландці мають завдячувати спокійним життям небезпечному сусіду по острову…

Сьогодні Ісландія – одна найбажаніших туристичних країн світу. Мандрівники з усіх куточків з’їжджаються сюди, аби подивитись на легендарні засніжені долини та вулкани, які зробили маленьку острівну країну впізнаваною. У 2010 році небезпечне сусідство навіть врятувало населення Ісландії від неминучої економічної кризи.

У кінці 2000-х років країна була на межі банкрутства. Аби повернути міжнародний борг, кожен мешканець Ісландії щомісячно повинен був платити 100 євро протягом 15 років. Це викликало народні хвилювання – країна опинилася на межі революції. На референдумі 2010 року ісландці відмовились платити із власних кишень. У відповідь міжнародні партнери засипали Ісландію погрозами санкцій та повної ізоляції.

Ситуація загострювалася, але за три тижні після референдуму стався вибух – так про себе нагадав вулкан Ейяф'ятлайокютль. Вулкан, що дрімав 200 років, раптово прокинувся. Хмара попелу паралізувала рух літаків по всій Європі і спричинила транспортний колапс у всьому світі. Окрім самої Ісландії, звідки сильний вітер відносив стовп попелу.

Чому міжнародні партнери так і не ввели санкції проти Ісландії? Скільки втратили європейські перевізники за два місяці кризи? Як ісландці і вулкани уживаються на невеликому острові і мають з цього користь – дивись у сюжеті «Загубленого світу» просто зараз:

Loading...

Дивись також:

Не пропусти програму «Загублений світ» в ефірі телеканалу 2+2 з понеділка по четвер, о 16:50!

Новини

Всі новини
Кров завжди вважалася священною у різних культурах світу…
Знання про ці методи могли бути відомі набагато раніше, ніж ми думали…
Дивитись більше