«Запахи чаду від людського м'яса стояв місяць»: жахливі свідчення голокосту в Одесі в 1941 році

Загублений світ

На початку Другої світової в Україні проживало близько двох мільйонів євреїв…

У межах концтабору Аушвіц-Біркенау, який став символом страшних злочинів нацистського режиму, щоденно вбивали близько 20 000 людей. Тільки в цьому таборі знищено до мільйона євреїв з різних країн Європи, серед них близько 100 000 із українського Закарпаття.

«Була побудована грандіозна машина з використанням найсучасніших на той час технологій. Знищення відбувалося в промислових масштабах», - розповів надзвичайний та повноважений посол Держави Ізраїль в Україні Михайло Бродський.

На початку Другої світової в Україні проживало близько двох мільйонів євреїв. Знищити таку кількість людей одразу було неможливо, тому окупанти вигадували приводи для масових страт. Наприклад, восени 1941 року після того, як радянські спецслужби підірвали німецької комендатури в Одесі, нацисти влаштували масову розправу над місцевими євреями.

 «В якості помсти одразу було видано наказ, що за кожного вбитого солдата знищити 100 євреїв а за кожного загиблого офіцера – 200 євреїв. Не писали громадян, а конкретно євреїв, мовляв, це саме євреї підірвали», - розповів голова Одеської регіональної асоціації євреїв – колишніх в’язнів гетто і нацистських концтаборів Роман Шварцман.

Тоді в Одесі нацисти зігнали близько 30 000 євреїв в складські приміщення, де їх закрили та спалили живцем.

«Спеціально підігнали машини з паливом, зі шлангу облили і підпалили. Місцеві мешканці розповідали, що запахи чаду від людського м'яса стояв цілий місяць», - розповів Роман Шварцман.

Але найстрашніша розправа над євреями відбулась у столиці України. Більше подробиць дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Loading...

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Новини

Всі новини
Україна активно розвиває програми підтримки для ветеранів…
На стінах деяких будинків досі є загадкові символи, схожі на пентаграми…
Це сталося в регіоні, де раніше вже зникло кілька десятків супутників…
Дивитись більше