Як українські аграрії прорвали російську блокаду: історія успішного проєкту Олексія Вадатурського

Загублений світ

Це були креативні рішення…

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році росія одразу заблокувала порти та інші шляхи вивезення української продукції. Кожен місяць такої блокади завдавав Україні мільярд доларів збитків. Однак, українські аграрії в найскладніший для країни час знайшли креативне рішення.

Власник одного з найбільших українських агрохолдингів Олексій Вадатурський, відомий як підприємець-новатор, що постійно кидав виклик правилам, знайшов спосіб прорвати морську блокаду. Його компанія, ровесник української незалежності, стала не просто виробником агропродукції, а великим холдингом замкнутого циклу. Це включало всі етапи: вирощування зерна, його переробку, збут, логістику та навіть будівництво кораблів для перевезення продукції.

Компанія Вадатурського розбудовувала власний флот, який на 2022 рік налічував уже понад 80 суден. Але найамбітнішим проектом Олексія Вадатурського став прорив російської зернової блокади.

«Було прийнято рішення розвивати альтернативні шляхи внутрішнього водного транспорту. Наша компанія інвестувала понад 25 мільйонів доларів у новий об'єкт – річковий порт Бесарабія, фактично збудований з нуля», - розповів директор із взаємодії з органами влади українського агрохолдингу Михайло Різак.

Альтернативний логістичний маршрут зламав плани росіян. Ворог не зміг стерпіти такого ляпаса і спрямував одну зі своїх ракет прямо в родинний будинок Вадатурських. Внаслідок обстрілу загинув Герой України Олексій Вадатурський та його дружина Раїса.

Вбивши 74-річного аграрія, росіяни, очевидно, сподівалися зупинити його проєкт і прорив морської блокади. Однак вони прорахувалися. Український підприємець вибудував настільки потужну систему, що вона працює і без нього. Менш ніж за рік після загибелі Вадатурського через річпорт Бесарабія було експортовано перший мільйон тонн зерна.

Поки одні аграрії намагалися прорвати російську блокаду, щоб продати збіжжя та засіяти поля, інші потрапили в окупацію та опинилися на межі голоду.

Як виживали вони – дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Loading...

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Новини

Всі новини
Апокрифи розповідають про те, що Ісус Христос був звичайною людиною…
Дивитись більше