Ведучий 2+2 розповів про роботу в марафоні «Єдині новини» та, як працював у гарячих точках

Загублений світ

Максим Сухенко поділився думками про війну в Україні…

Продюсер 1+1 медіа та ведучий програми «Загублений світ» на каналі 2+2 понад 15 років працював репортером у найнебезпечніших точках світу. З початку війни в Україні він одним із перших приєднався до команди загальнонаціонального інформаційного телемарафону «Єдині новини», розповідаючи українцям правду про події.

— Максиме, яким запам’ятали 24 лютого?

— Рано-вранці ми з родиною прокинулись, почувши вибухи, і вже не лягали. Годин вісім намагався доїхати до роботи — але марно. А ввечері ми зрозуміли, що окупанти захопили Чорнобильську атомну електростанцію, і танки рашистів сунуть на Київ просто через наше село. Ми нікуди не планували виїжджати, тому з дружиною дуже складно, зі сльозами приймали рішення, що родину треба вивозити в безпечне місце. Взяли дітей, батька, заїхали за нянею, сином товариша, запхали собаку і з початком комендантської години рушили з Києва. Через 6-10 годин, як ми виїхали, на околицях нашого села розпочались бої. А ми тільки до Житомира їхали 10 годин! Я тоді вперше побачив, що таке колона біженців, величезний натовп, каравани машин, які зі швидкістю пішохода сунуть в один бік, із сірими обличчями водіїв. Дорога до кордону тривала без упину 28 годин, тільки ноги виходили розім’яти. Встановив свій новий рекорд — рівно 50 годин без сну.

— Вертаючись додому, ви вже знали, що будете працювати в студії та розповідати українцям про війну, яку розв’язала росія?

— Коли я довіз родину до кордону, відразу зателефонував керівництву. Було зрозуміло, що моя стандартна робота зупинилась, тому дзвонив запитати, де я можу бути корисним. Де мій досвід і знання стануть у пригоді. Мені сказали: запускаємо ще одну новинну студію для великого марафону. «Приїзди, там рук не вистачає». Дорогою підхопив товариша, спецкора ТСН Станіслава Ясинського, і ми рвонули.

— Якими були перші дні, яка атмосфера була у ньюзрумі?

— У перші дні людей у новій студії було зовсім мало: пара продюсерів, декілька журналістів, один-два редактори, троє ведучих і я. Було зрозуміло, що Марічка Падалко та Руслан Сенічкін, які добре одне одного знають по ранковому мовленню, вестимуть ефіри разом. Тож Наталія Мосейчук сказала мені: давай працювати в парі. Я подумав — круто, але щоб утримати такий рівень, схоже, мені доведеться добряче гарувати. Але тоді ніхто не зважав на те, що нас мало, а роботи багато. Адреналін зашкалював, хотілося швидше братися до справи й робити, що можеш... Допомагає те, що війна для мене тема знайома.

— Ви маєте на увазі свій репортерський досвід із гарячих точок?

— Я понад 10 років працював воєнкором у зонах миротворчих місій — Ірак, Кувейт, Південний Ліван, Йорданія, Косово, Ліберія, Сьєрра-Леоне. Цей досвід допомагає мені краще розуміти, що зараз відбувається в Україні. Я непогано орієнтуюся в техніці, умовах її використання, тактиці ведення бою, мені простіше зрозуміти, де черговий фейк, а де ні. З тих часів у мене залишились зв’язки з військовими товаришами, до яких я можу звернутися й уточнити інформацію. Цей досвід зі мною, він допомагає сьогодні в роботі.

— Тепер вам більше подобається бути спецкором, продюсером чи ведучим і працювати у прямому ефірі?

— Працювати в загальнонаціональному марафоні мені, звичайно, подобається. Але чи хочеться мені повернутися до продюсування й запускати проекти? Звісно, так. Хочу створювати нове, ділитись історіями, яких ніхто раніше не розповідав, показувати героїв, які просто зараз роблять неможливе. І у нас на очах змінюють світ. З керівництвом холдингу ми вже сьогодні обговорюємо запуск нових проектів для телеканалів групи. Тому сказати, що закінчив роботу як продюсер я не готовий.

— Про який проект мрієте?

— До війни канал 2+2 славився дуже якісним серіальним виробництвом. Не знаю, коли буде така можливість, але у мене є бажання зняти для них перший український серіал про війну, віддати шану всім тим героям, які роблять неможливе. Після ефіру інколи чуємо від глядачів: чому ви показуєте розумних експертів на диванах, а не хлопців і дівчат, які воюють. Не показуємо, бо просто зараз вони воюють! Але ми обов’язково покажемо та розкажемо їхні історії, бо саме вони пишуть новітню історію. По суті, вони змінюють світ: від стратегій ведення сучасного бою, які вже вивчають у Пентагоні, до політичної та економічної карти світу. Ці тектонічні зрушення вже прокотилися Європою, трусять проросійську Німеччину й уже дійшли до Японії та Китаю. Якщо Англія зняла мита на всі українські товари (неймовірний і безпрецедентний крок, який важко було уявити рік тому), то це — насамперед заслуга героїв із ЗСУ, а вже потім дипломатії. Тому відчуваю свій великий борг як телевізійника — обов’язково розповісти про цих мужніх людей. І не тільки українцям.

Більше про військові відрядження у гарячі точки інших країн, про реакцію дітей та сім’ї Максима на війну, та що змушує посміхатися у ці нелегкі часи - повне інтерв’ю з Максимом Сухенком  читай на сайті Телегід

Дивися також:

Новини

Всі новини
Вимушені переселенці вже наперед спланували, як будуть відбудовувати свої міста…
Збитки України від російської агресії перевищують 150 мільярдів доларів…
Загадковість людської природи завжди викликала цікавість та захоплення…
Випуск присвячений процесу відбудови України…
Дивитись більше