Україну з усім світом охопили торнадо: а все через глобальне потепління

Загублений світ

Спочатку США, потім Чехія, далі Польща, тепер й Україна...

Навесні 2019 року Житомирщиною прокотився буревій небаченої тут сили, за лічені хвилини він понівечив понад 100 гектарів лісу…

«Причиною виникнення торнадо є перепад температур. Якщо ми його маємо, ми маємо холодні ночі та дуже спекотні дні, або сезонами в нас змінюється температура, і зараз ми маємо вже появу таких  торнадо навіть в Україні», - розповідає Катерина Терлецька, кліматолог, завідувачка відділу Малої академії наук України.

Україна, завдяки своєму розташуванню вглибині континенту, раніше не зазнавала масштабних природних катастроф, які могли б за кілька годин зруйнувати цілі міста. Однак сьогодні ситуація змінюється, і ми повинні навчитися протистояти стихії. Науковці прогнозують, що з глобальним потеплінням урагани можуть стати звичним явищем навіть у нашій країні, тому важливо знати, як діяти в разі небезпеки. Як показує досвід США, до таких природних катастроф потрібно бути готовими заздалегідь.

У серпні 2017 року, отримавши попередження про ураган, жителі Техасу почали укріплювати свої будинки мішками з піском, затуляти вікна, робити запаси харчів і, за можливості, евакуюватися. Ураган Гарві, швидко розвиваючись із тропічного шторму до урагану четвертої категорії, приніс понад пів метра опадів за першу добу, а швидкість вітру перевищувала 200 км за годину. Найбільше постраждав Техас, де третина столичного регіону опинилася під водою, змусивши майже 40 тисяч людей залишити свої домівки.

«Вода піднялась дуже високо, аж за вікна. Все, що ми мали – знищене, усе втрачено», - розповідає Лейла Кочі, постраждавши від урагану.

Лейла Кочі — одна з багатьох врятованих службою берегової охорони США. Берегова охорона — багатофункціональна гілка збройних сил США, вони патрулюють морські кордони, ловлять злочинців і рятують кораблі в океані. А під час ударів стихії допомагають тим, хто опинився в біді. У протистоянні з ураганом Гарві берегова охорона опинилась буквально на передовій, її оператори отримували понад тисячу викликів щогодини.

Корі Міккало приєдналася до берегової охорони, щоб допомагати людям і гордиться тим, що є частиною служби, яка першою приходить на допомогу постраждалим. Ризикувати життям заради порятунку інших для рятувальниці — це не просто робота, а ще й справжнє покликання. Під час урагану з сильними вітрами та зливами вона шукає постраждалих, надає їм медичну допомогу та транспортує їх у безпечні місця.

«Якось, я рятувала молоду маму з дитиною. Вони намагалися поїхати з затопленого будинку, але їхня машина перетворилася для них на пастку. Вони з малюком вибралися на дах авто, і звідти ми змогли їх забрати. Цей спогад залишиться зі мною назавжди», - розповідає Корі Міккало, лейтенантка берегової охорони.

Звідки ж торнадо в Україні? Що робити під час небезпеки? Хто зможе надати допомогу? Досліджуй незвідане разом з нами та дізнайся, як вчені вивчають одну з найстрашніших сил природи. Дивись у новому випуску «Загубленого світу» вже зараз:

Loading...

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Читай також:

Новини

Всі новини
Риби в зоні відчуження можуть досягати трьох метрів у довжину…
Україна активно розвиває програми підтримки для ветеранів…
На стінах деяких будинків досі є загадкові символи, схожі на пентаграми…
Це сталося в регіоні, де раніше вже зникло кілька десятків супутників…
Дивитись більше