Сьогодні ми під загрозою: як божевільні експерименти вчених вплинули на наше життя?

Загублений світ

Учені 3-го рейху вважали себе справжніми королями природи...

Бажаючи знайти ліки проти всіх хвороб та біологічної зброї, німці досліджували ефект різних отрут. Їх таємно додавали піддослідним у їжу, а після смерті негайно доправляли на розтин, щоб подивитися як та чи інша отрута впливає на організм. Жорстокість та винахідливість нацистських експериментів не знала меж. У газових камерах піддослідні отримували жахливі опіки, ці рани потім ретельно вивчали, аби винайти якомога ефективніший спосіб лікування німецьких солдатів. Такі ж кати експериментували в лабораторіях СРСР. Вже після війни за розпорядженням КДБ радянські медики ставили експерименти над людським мозком. Піддослідні під час трепанації, були ще живі!

Однак абсолютним символом жорстокості в медичному халаті став японський лікар Сіро Ісії. З 1932 року він очолював спеціальний підрозділ японської армії, відомий як загін 731. Цей підрозділ знаходився на окупованій території Китаю, в районі селища Пінфан. Військові з загону 731 проводили експерименти на полонених, щоб створити біологічну зброю. Якщо бракувало піддослідних серед військовополонених, таємна поліція ловила нових жертв просто на вулицях.

Цих людей відправляли у спеціальний потяг, який вів до станції «731». Після експериментів тіла вивозили для поховання. На місці військові із загону 731 піддавали піддослідних тортурам: їх обливали окропом, заморожували, били струмом, морили голодом і спрагою. Все це робилося задля створення найпотужнішої біологічної зброї.

Киянин Георгій Кістяковський науковець, який усе життя шкодував про наймасштабніший свій експеримент. Адже саме з проведених ним випробувань почалася ядерна епоха. У 1920 році він емігрував до Америки, рятуючись від більшовиків, а 16 липня 1945 року в штаті Нью-Мексико керував випробуванням плутонієвої бомби. Потужність вибуху склала близько 20 кілотонн, що еквівалентно 20 тисячам тонн тротилу. Вибух було чутно за 300 кілометрів.

Коли ейфорія у спостережному бункері спала напарник Кістяковського, Кеннет Бейнбрідж сказав: «Тепер ми усі виродки».

За три тижні таку ж бомбу скинули на Нагасакі. Протягом усього свого життя Георгій відчував глибокий внутрішній конфлікт через свій внесок у створення зброї, яка вплинула на хід історії. Кістяковський став професором Гарварду та доктором Оксфорду. Перед смертю він активно брав участь в антивоєнному русі США.

«Людські експерименти насправді схожі на програму самознищення, ми самі створили зброю, що здатна в одну секунду знищити планету», - говорив Кістяковський.

Чи знали науковці про наслідки своїх експериментів? Чи можна виправдовувати жорстокі досліди? Як такі дослідження впливають на наше сьогодення? Більше про експерименти у сюжеті «Загубленого світу» вже зараз:

Loading...

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Читай також:

Новини

Всі новини
Риби в зоні відчуження можуть досягати трьох метрів у довжину…
Україна активно розвиває програми підтримки для ветеранів…
На стінах деяких будинків досі є загадкові символи, схожі на пентаграми…
Це сталося в регіоні, де раніше вже зникло кілька десятків супутників…
Дивитись більше