Радянська влада хотіла знищити історичні пам‘ятки Києва: Михайлівський Золотоверхий собор і Софію Київську

Загублений світ

Що зупинило окупантів?

Ні для кого не секрет, що з радянських часів влада СРСР намагалася знищити українську культуру: мову, традиції, віру та архітектуру. Команда Акіма Галімова вирішила відшукати в архівах креслення, як саме мав виглядати радянський урядовий квартал у Києві. 

«Величезні архітектурні макети, дивишся, ну і чесно, страшно, тому що це місце, де стояв Михайлівський Золотоверхий собор перетворений на величезну площу, по ній їдуть танки з солдатами, червоні зірки і так далі…», - розповідає засновник проєкту «Реальна історія», Акім Галімов.  

Радянська влада вела себе в стилі релігійного культу, який прославляв особистості Сталіна та Леніна. На кожному кроці розміщали величезні портрети, які були більше схожі на ікони «совєтских вождів». Так і Київ хотіли перетворити в «Соціалістичний рай», де замість фунікулеру буде стояти пам‘ятник Леніну, який дивиться на Москву. Але за чутками на захист Софійського собору встали французькі комуністи, письменник Ромен Роллан, нібито, особисто вмовив Сталіна зберегти стародавню споруду, де провела дитинство донька Ярослава Мудрого – королева Франції Анна Київська. 

«Журнал «Соціалістичний Київ» - на обкладинці можна побачити один із конкурсних проєктів, тут ми не бачимо не тільки Михайлівського собору, ми не побачимо тут і Софійського собору, просто знищені всі національні святині», - наголошує виконавча директорка Національного комітету ICOMOS-Україна, Олена Середюк. 

Натомість комуністи відігралися на іншій древній святині – Аскольдовій Могилі.

Як окупанти перетворювали з церков у Києві кафе? Як стирали величну історію України? Шокуючі факти про нашу історію, дивися зараз у випуску програми «Загублений світ»: 

Loading...

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Читай також:

Новини

Всі новини
Риби в зоні відчуження можуть досягати трьох метрів у довжину…
Україна активно розвиває програми підтримки для ветеранів…
На стінах деяких будинків досі є загадкові символи, схожі на пентаграми…
Це сталося в регіоні, де раніше вже зникло кілька десятків супутників…
Дивитись більше