Парк розваг на місці жалоби: як радянська влада намагалася приховати трагедію Бабиного Яру?

Загублений світ

Але натомість спровокувала Куренівську катастрофу 1961 року…

13 березня 1961 року в Києві відбулася одна з найбільших техногенних катастроф в історії Радянського Союзу, що увійшла в історію як «чорний понеділок».  Тоді хвиля багнюки з висоти дев'ятого поверху затопила столичний район Куренівку. Всього за кілька хвилин заживо поховавши сотні людей під багатометровим шаром бруду. Але звідки ж взялася така кількість бруду, та чому вона затопила один із районів Києва?

У 1950-му, за 10 років до Куренівської трагедії, було ухвалено скандальне рішення про заповнення Бабиного Яру відходами Петрівських цегельних заводів. Місце, яке стало символом жалоби та пам'яті про жертви Другої світової війни, вирішили перетворити на об'єкт для доброустрою, не зважаючи на його історичне значення.  

Вже у 1961 році величезна маса бруду і мулу, що накопичувалася на території Бабиного Яру за дамбою, вилилася на місто, що спричинило величезні руйнування і людські жертви. 

Заповнення Бабиного Яру відходами та плани створення парку розваг на місці жалоби стали черговим доказом того, як радянська влада намагалася сховати правду за фасадом нових проєктів і розваг. 

Трагедія, що забрала життя сотень людей в самому центрі Києва, замовчувалася понад 30 років. Радянським газетам та радіостанціям було суворо заборонено згадувати про цю катастрофу…

Чи не є це типовим для Радянського Союзу, коли місце жалоби заливають відходами, щоб побудувати на ньому парк розваг? Та чому пам'ять про ці події так довго залишалася закритою від світу? Про це дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Loading...

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Матеріал підготувала Ангеліна Воропаєва

Новини

Всі новини
Апокрифи розповідають про те, що Ісус Христос був звичайною людиною…
Дивитись більше