Люди виробляли електрику кілька тисячоліть тому: британець відтворив 2000-річну батарейку

Загублений світ

Це справжнє технологічне диво давнини...

У 1936 році під час археологічної експедиції в Багдад австрійський археолог Вільгельм Кеніг зробив сенсаційне відкриття. Він знайшов 2000-річний артефакт, який зацікавив вчених усього світу. Це був саморобний пристрій, який мав будову, подібну до сучасних батарейок кінця 19-го століття.

«Багдадська батарейка» була маленькою глиняною банкою з мідним циліндром всередині. Зверху банки був стержень, який проходив через мідний циліндр. Вчені припустили, що, якщо всередину налити електроліт, наприклад оцет або виноградний сік, пристрій міг би видавати електроенергію. За оцінками експертів, така батарейка могла давати напругу приблизно в один вольт. Це свідчить про те, що люди могли користуватися електрикою понад 2 000 років тому.

У 2007 році британський моделіст Річард Віндлі вирішив перевірити цю теорію. Він зібрав електричний елемент за схемою «багдадської батарейки».

«Те, що я зробив, – репродукція одного з найзагадковіших історичних артефактів, які дійшли до нас з античного світу», - розповів Річард Віндлі.

Чим закінчився експеримент, дивись у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Loading...

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Новини

Всі новини
Апокрифи розповідають про те, що Ісус Христос був звичайною людиною…
Дивитись більше