Українські традиції: смак, який переходить століття

Загублений світ

Традиції української кухні – це не лише рецепти, а спосіб життя, який передавався з покоління в покоління…

Вони формували культуру, єднали громади та навіть допомагали виживати у найскладніші часи.

Ще кілька століть тому чумаки та козаки возили з собою мобільну піч – кабицю, у якій готували дуже багато страв. 

«Вони не просто возили з собою печі, вони сушили м’ясо, те, що джеркам зараз ми дивуємося, а у нас це було ще давно», – розповів Костянтин Грубич, тележурналіст, дослідник української кухні.

Гурманами були не лише запорозькі козаки. За часів Гетьманщини київські ремісники готували борщі з оливками, а митрополити та козацька старшина ласували каракатицями та імпортними винами. Для всіх залишалася важливою традиція спільних трапез, де друзі, колеги та побратими ділилися стравами та історіями.

Особливе місце займали кулінарні записники з рецептами. Українська шляхта і козацька старшина переписували одне в одного улюблені рецепти, щоб зберегти їх для нащадків. Автор книги «Мандрівка Гетьманщина» Олексій Сокирко дослідив рецептурник родини Галаганів. Вони зібрали близько півтори сотні унікальних кулінарних рецептів, частина з яких була привезена із Західної Європи.

Ці традиції показують, що для українців їжа завжди була більше, ніж просто харчування – вона поєднувала людей, виховувала смак і вчила шанувати культуру.

Які страви могли б ми сьогодні спробувати, щоб відчути дух козацької кухні? Як давні традиції впливають на сучасну гастрономію України? Про все це ти можеш дізнатися у випуску проєкту «Загублений світ» просто зараз.

Loading...

Не пропусти! Щопонеділка нові випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», що занурюватимуть кожного у захопливі історії, неймовірні відкриття та таємниці, які формують наш світ. Дивись прем’єру о 17:15 на телеканалі 2+2!

Читай також:

Острів Пасхи, або Рапануї, — це крихітна клаптик суші посеред безкрайнього Тихого океану, який десятиліттями не дає спокою історикам та мандрівникам. Його візитівка — моаї. 
Традиції української кухні – це не лише рецепти, а спосіб життя, який передавався з покоління в покоління…
26122025
Кінець грудня — час, коли організм відверто просить паузу. Без зайвих роздумів, без складних сенсів, але з емоцією, драйвом і перевіреними історіями. 
Уявіть, що ви стоїте перед стіною, яка пам’ятає Київ ще до монгольської навали. Поки туристи штурмують популярні локації, справжній скарб ховається у затінку дерев.
На фронті кулінарія – не просто справа смаку…