Вони формували культуру, єднали громади та навіть допомагали виживати у найскладніші часи.
Ще кілька століть тому чумаки та козаки возили з собою мобільну піч – кабицю, у якій готували дуже багато страв.
«Вони не просто возили з собою печі, вони сушили м’ясо, те, що джеркам зараз ми дивуємося, а у нас це було ще давно», – розповів Костянтин Грубич, тележурналіст, дослідник української кухні.
Гурманами були не лише запорозькі козаки. За часів Гетьманщини київські ремісники готували борщі з оливками, а митрополити та козацька старшина ласували каракатицями та імпортними винами. Для всіх залишалася важливою традиція спільних трапез, де друзі, колеги та побратими ділилися стравами та історіями.
Особливе місце займали кулінарні записники з рецептами. Українська шляхта і козацька старшина переписували одне в одного улюблені рецепти, щоб зберегти їх для нащадків. Автор книги «Мандрівка Гетьманщина» Олексій Сокирко дослідив рецептурник родини Галаганів. Вони зібрали близько півтори сотні унікальних кулінарних рецептів, частина з яких була привезена із Західної Європи.
Ці традиції показують, що для українців їжа завжди була більше, ніж просто харчування – вона поєднувала людей, виховувала смак і вчила шанувати культуру.
Які страви могли б ми сьогодні спробувати, щоб відчути дух козацької кухні? Як давні традиції впливають на сучасну гастрономію України? Про все це ти можеш дізнатися у випуску проєкту «Загублений світ» просто зараз.
Loading...
Не пропусти! Щопонеділка нові випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», що занурюватимуть кожного у захопливі історії, неймовірні відкриття та таємниці, які формують наш світ. Дивись прем’єру о 17:15 на телеканалі 2+2!
Читай також: