Гени трипільців донині присутні в крові українців: чому це важливий факт для нашої історії

Загублений світ

Ще у часи до нашої ери трипільці знали колісний транспорт, секрети ткацтва та металургії...

Лише уявіть, єгипетські піраміди ще навіть не почали будувати, а на території України вже процвітала передова цивілізація Стародавнього Світу. Американські вчені дослідили рештки чотирьох трипільських жінок знайдені у печері на Тернопільщині, складний ДНК-тест показав, що гени трипільців і сьогодні присутні в крові українців!

А на Черкащині нашим науковцям вдалося повністю відновити помешкання трипільської культури. Дослідники певні, що трипільці чудово зналися на астрономії. До таких висновків дійшли, вивчаючи план гігантського храму знайдено в Небелівці, що на нинішній Кіровоградщині. За словами істориків схематично той нагадує будову легендарного, але більш пізнього Карнакського храму, який вважався земною резиденцією єгипетських богів.

«Небелівський храм дуже схожий на більш пізній єгипетський Карнакський храм. Зорієнтований саме в ту точку, де заходить сонце на день літнього сонцестояння. Промені вечірнього сонця проникають через низку воріт, коридорів до внутрішньої камери і там потрапляють на вівтар, і він починає сяяти. Древні єгиптяни називали це явище «сонячним чудом», - розповідає дослідник історії, астроархеолог Олександр Кликавка

Подібні храми існували ймовірно у багатьох поселеннях трипільців. А головним божеством, якому поклонялися трипільці була «Велика мати», яка символізувала родючість та вічне життя. Під час розкопок археологи знаходять безліч її зображень.

Візитівкою трипільської культури прийнято вважати унікальну для свого часу мальовану кераміку, її знають та цінують колекціонери зі всього світу, а сучасні вчені навіть вбачають у загадкових трипільських візерунках зачатки писемності, так звану піктографію. Що цікаво, більшість символів та візерунків, що побачили на трипільських знахідках, є нині відомими, але ми знаємо їх як елементи зовсім інших культур, які з’явилися на кілька тисяч років після трипільців. Наприклад, символ Інь-Ян.

Унікальні факти світової та української історії – дивися у сюжеті програми «Загублений світ»

Loading...

Також не пропустищопонеділка о 17:00 на телеканалі 2+2 нові випуски інформаційно-розважального проєкту «Загублений світ», присвячений війні в Україні, ключовим подіям, що вже змінили її хід та у нас на очах змінюють весь світ, і людям, які роблять нереальне заради нашої перемоги.

Дивися також:

Новини

Всі новини
Загадковість людської природи завжди викликала цікавість та захоплення…
Випуск присвячений процесу відбудови України…
Історії про відвідування Землі космічними прибульцями більш ніж просто міфи…
Рф ще й щільно обстрілювала затоплені території, аби завадити евакуації...
Дивитись більше