Доісторичний комп’ютер: як артефакт 2000 років тому міг робити те, що зараз під силу лише машинам NASA?

Загублений світ

Розгадано секрети Антикітерського механізму…

Антикітерський механізм – унікальний артефакт, якому понад 2000 років, розкрив свої секрети лише через сто років після його виявлення. 4 квітня 1900 року біля острова Антикітера в Греції пірнальники, шукаючи губки, знайшли дивний предмет, вкритий іржею та молюсками. Він нагадував уламок старовинного годинника з важелями та шестернями. Предмет датували 2 століттям до нашої ери.

Протягом понад 100 років вчені зі всього світу намагалися з'ясувати призначення та походження цього загадкового артефакту. Але лише у 2006 році британський математик Тоні Фрід взявся за розгадку цієї таємниці. Разом з командою вчених він створив комп'ютерну реконструкцію артефакту і приголомшив світ своїм відкриттям.

Виявилося, що Антикітерський механізм – це доісторичний комп'ютер. Він здатний точно прорахувати рух Місяця та п'яти планет Сонячної системи: Сатурну, Юпітера, Марса, Венери та Меркурія. Більше того, він може з точністю до хвилини передбачити місячні та сонячні затемнення на десятки років вперед. Сьогодні такі обчислення під силу лише надпотужним комп'ютерам NASA.

«Треба було дуже ідеально виготовити співвідношення кількості зубчиків, які б відповідали рухам на небі. Оце було, звичайно, складно», - пояснив астроном Анатолій Казанцев.

Антикітерський механізм вражає своєю складністю і точністю. Він свідчить про високий рівень технологічних знань, якими, до речі, стародавні греки не могли володіти, адже вважали, що Земля пласка і вірили, що сонце зявляється на небі завдяки богам.

Тож хто міг створити цей доісторичний комп'ютер? Більше подробиць у сюжеті проєкту «Загублений світ» просто зараз:

Loading...

Також не пропусти щопонеділка о 17:00 на 2+2 виходять прем’єрні випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», присвячені українцям – нації незламних і нескорених, що гідно виборюють своє майбутнє.

Дивись також:

Новини

Всі новини
50 тисяч років тому в Південній Африці вже існувала вугільна промисловість…
Дивитись більше