Біла смерть. Що провокує лавини?

Загублений світ

За кілька секунд після сходження лавини, сніг миттєво крижаніє, стаючи схожим на цемент. Щороку у світі сходить більше мільйона лавин і найпотужніші здатні зруйнувати цілі міста.

Лавину може спровокувати будь-що: землетрус, вітер, снігопад, дощ, відлига чи просто – необережне апчхи.

Сніг – речовина теплостійка. Саме через його близькість до температури танення. Він може миттєво переходити з одного стану в інший. Він може миттєво замерзати після танення. І ця здатність є визначальною у формуванні новин. Найбільш небезпечними для формування лавин є гори з нахилом від 25° до 40°. Круті гори не такі небезпечні, сніг там просто не затримується.

Наприкінці травня 1970 року у Перу стався підземний поштовх силою до 8 балів. А всього за 45 секунд потому з північного схилу гори зірвалася потужна лавина. Потік снігу, льодяних брил, глини та каміння завширшки в півтора кілометра поховав під собою цілі містечка і села внизу.

Туристичне місто Юнгая у Перу, з 25 000 населенням, за лічені хвилини поглинув сель. Майже все населення зазнало швидкої і моторошної смерті. Пізніше стало відомо, що це була лише частина масштабної катастрофи. Селевий потік спровокував потужний землетрус з епіцентром в океані. Загинуло понад 70 000 людей. Більше мільйона втратили домівки. Після смертельного селю у Юнгаї вижили лише 300 осіб. Коли сель зірвався з гори і ринув містом, ці люди почали збиратися на кладовище, що розташовувалося на пагорбі.

Що таке пластові лавини? – дізнайтеся у Загубленому Світі на 2+2.

Новини

Всі новини
Вимушені переселенці вже наперед спланували, як будуть відбудовувати свої міста…
Збитки України від російської агресії перевищують 150 мільярдів доларів…
Загадковість людської природи завжди викликала цікавість та захоплення…
Випуск присвячений процесу відбудови України…
Дивитись більше