У кожного хоч раз в житті було таке – відкривали холодильник, бачили там сумний набір продукті і думали, шо з ними робити. Журналісти «Загубленого світу» вирішили перевірити, чи може ШІ згенерувати щось їстівне, а не лише красиве. Повести гастрономічного експеримент зголосилася відома фуд-блогерка Дарина Дорошкевич. Завдання для чат GPT було, м'яко кажучи, із зірочкою. Дарина запропонувала чату ось такий набір продуктів:
«Кефір, яблука, картопля, банани, черствий біленький хлібчик, домашні солоні огірки, консервована кукурудза, апельсин, буряк. А з м'яса – це в сирому вигляді люля-кебаб. Я хочу, щоб чат GPT був шеф-кухарем. Наче він працює в Мішленовському ресторані».
Мішленівський ресторан? З огірками, кефіром та бананом? Звучить як виклик! Але трохи подумавши, машина видала ціле комплексне меню з покроковою інструкцією. Штучний інтелект запропонував контрастну вечерю: головна страва – люля-кебаб, а до неї – буряковий крем і хрусткі картопляні чіпси.
Дарина почала готувати. Ось що запропонував ШІ-кухар:
- Чіпси. Тоненькі слайси картоплі з паприкою та сіллю. Стандарт.
- Закуска. Буряковий крем з цитрусовими нотками та освіжаючий салат із... солоним огірком та апельсином. Чат GPT вважав це топ-поєднанням. Дарина, щоправда, проявила ініціативу і зробила апельсинове філе, щоб не зіпсувати страву «неприємними прожилочками».
- Головна страва - люля-кебаб. ШІ радив «максимальний вогонь», але тут чуйка Дарини врятувала: вона зменшила температуру, щоб м'ясо просмажилося всередині. ШІ іноді треба поправляти.
- Соус. І тут почалася справжня магія. Щоб довершити «мішленівську» страву, GPT запропонував... банановий соус з кефіром та часником! Банан, 50 мл кефіру, пів чайної ложки меду, трохи перцю і половина зубчика часнику. Геніально чи божевільно?
ШІ навіть вигадав, як це все сервірувати: крем як основа, люля-кебаб по центру, салати, чіпси з боків, а зверху – банановий соус. Виглядало, як зі справжнього ресторану, але основне – це смак.
«Оцей крем буряковий нічого. Його можна робити. Ну, картопля? Картопля, як картопля», – поділилася враженнями Дарина Дорошкевич.
Але найбільшою інтригою, звісно, був салат із апельсинів та солоних огірків. Це поєднання не давало спокою нікому. Тож – шедевр чи провал?
«Ой, ні, я не можу. Солоний огірок з апельсином – це абсолютно не моє, точно. Солоний огірок з яблуком – це смачно, але не з апельсином, він тут просто зайвий», – рішуче заявила Дарина.
Здивував фінал. Той самий банановий соус з часником, який викликав найбільше скепсису, виявився цілком придатним до вживання:
«А оцей банановий соус на диво, на диво отак в комбінації можна їсти», – підсумувала блогерка.
ШІ вже тут, і він готує. Він може дати вам 100 унікальних рецептів на основі того, що у вас є в холодильнику, і це реально круто. Наприклад, американський стартап нещодавно створив цілу кулінарну книгу, згенеровану штучним інтелектом на основі того, що є у людей в холодильнику.
Як вони це зробили – дивись в проєкті «Загублений світ» просто зараз:
Loading...
Не пропусти! Щопонеділка нові випуски інформаційно-пізнавальної програми «Загублений світ», що занурюватимуть кожного у захопливі історії, неймовірні відкриття та таємниці, які формують наш світ. Дивись прем’єру о 17:15 на телеканалі 2+2!
Читай також: