21 рік з дня американської трагедії: факти, що ви могли не знати про теракт 11 вересня 2001 року та міжнародний тероризм

Загублений світ

Цю трагедію людство добре пам’ятає і досі…

11 вересня 2001 року… Тоді у вежі-близнюки в центрі Нью-Йорку врізалися два літаки з терористами на борту. Третій викрадений літак спрямували у будівлю Пентагону. Згодом експерти визнали, що те, як склалися вежі було візуально схоже на підрив будівель, котрі виведені з експлуатації.

Програма Загублений світ зібрала цікаві та маловідомі факти про трагедію 11 вересня та міжнародний тероризм:

  • У 1945 році бомбардувальник врізався в «Емпайєр стейт білдинг» на рівні 73-го поверху. Це дуже схоже на ситуацію, яка сталася з вежами близнюками 11 вересня 2001 року. Але у 1945-му в будівлі згоріло лише два поверхи, а будівля стоїть і досі.
  • Теракт 11 вересня став наймасштабнішим в історії за кількістю жертв. Загинуло три тисячі людей.
  • Відповідальною за теракт була організація Аль-Каїда та її очільник Осама бен Ладен. Після вимоги президента Буша видати Америці бен Ладена таліби відмовилися, тому ВПС США почали бомбардування Афганістану.
  • У 2003-му під егідою боротьби з міжнародним терором США висуває обвинувачення Саддаму Хусейну, буцімто він виготовляє хімічну зброю і співпрацює з аль-Каїдою. В Іраку починається війна, що триває 8 років.
  • Втім, насправді, терорист з якого все почалося був креатурою ЦРУ, про це розповіла колишня перекладачка ФБР. Спочатку Бен Ладен брав участь в операціях ЦРУ проти СРСР в Афганістані.
  • З початком війни з тероризмом у 2001 році виробництво наркотиків у Афганістані збільшилося в 40 разів. Раніше терористи талібану забороняли вирощувати мак через релігійні переконання. Коли в країну вдерлися США та їхні союзники, ситуація кардинально змінилася – 90% виробництва всіх психотропних речовин у світі знаходилися під контролем ЦРУ, МІ6 та Моссаду. І лише 1/10 знаходиться у руках мафії.    
  • За останні роки продаж зброї досяг свого максимального піку з моменту закінчення Холодної війни. Третину всього озброєння у світі постачає США, ще чверть запасів продавала росія, решту постачали Китай, Франція та Німеччина. Тож, насправді, міжнародний тероризм – надприбутковий бізнес.

Про це та більше дивися у сюжеті програми «Загублений світ»

Loading...

Дивися також:

Новини

Всі новини
Вимушені переселенці вже наперед спланували, як будуть відбудовувати свої міста…
Збитки України від російської агресії перевищують 150 мільярдів доларів…
Загадковість людської природи завжди викликала цікавість та захоплення…
Випуск присвячений процесу відбудови України…
Дивитись більше