Штучний інтелект на полі бою: нові можливості чи смертельна помилка?

Україна сьогодні

Інновації в галузі безпілотних апаратів, вже не виглядають як далеке майбутнє…

У сучасному світі штучний інтелект (ШІ) стає невід'ємною частиною не лише цивільного життя, але й військових технологій. Інновації в галузі безпілотних апаратів, вже не виглядають як далеке майбутнє, а стають частиною реальних розробок у військовій сфері. І це особливо важливо на тлі нинішньої війни в Україні.

Як відзначає експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун, системи, що керують великою кількістю дронів, працюють на базі складних алгоритмів і здатні аналізувати великі масиви даних швидше, ніж людина. У багатьох країнах, таких як Південна Корея та Китай, вже використовуються технології, які дозволяють одночасно запускати тисячі дронів. Але це лише початок.

«Схожі системи можуть використовуватися у військових цілях. Рої дронів, оснащені штучним інтелектом, зможуть швидко реагувати на зміни обстановки на полі бою, розлітатися у разі небезпеки та оперативно виконувати поставлені завдання», - каже експерт.

Ця технологія відкриває нові перспективи для мінімізації людського втручання у процес керування військовими операціями. Оператор лише надає загальні команди, такі як «атакувати», «ховатися» чи «розвідка», тоді як ШІ бере на себе більшість функцій безпосереднього управління. Проте, з цим пов'язаний серйозний ризик. Що трапиться, якщо машина помилиться?

«В історії вже були випадки, коли подібні помилки призводили до трагедій. Наприклад, під час випробувань у Південній Кореї літак помилково випустив ракету, що призвело до загибелі людини. Ціна таких помилок дуже висока, і поки штучний інтелект не досягне рівня людського інтелекту, потрібно бути вкрай обережними у його використанні», - зазначає Костянтин Корсун.

Хто ближче до впровадження штучного інтелекту у військові технології – росія чи Україна? Відповідь експертів дивись у сюжеті проєкту «Україна сьогодні»:

Дивись більше цікаві новин у новому проєкті «Україна сьогодні» на 2+2 з понеділка по п’ятницю, о 19:00.

Читай також:

Новини

Всі новини
Інновації в галузі безпілотних апаратів, вже не виглядають як далеке майбутнє…
На сьогодні ШІ ще далеко до автономного саморозвитку, проте…
18-го вересня невідомі дрони вже традиційно відвідують російську територію…