Замальована фреска справжнього засновника собору Софія Київська: як помилкова реставрація змінила історію

Справжня історія

Хто насправді збудував українську пам’ятку?...

Довгий час вважалося, що ініціатором будівництва собору Софії Київської був Ярослав Мудрий, однак сучасні українські науковці доводять, що возведення розпочалося раніше – за часів князя Володимира Великого. Адже колись, за словами заступник Генерального директора заповідника Софія Київська В'ячеслав Корнієнко, в храмі існувала фреска, що зображала князя.

«Вона була розташована у частині храму, де традиційно зображали ктиторів, засновників, які мали право бути увіковіченими в ктиторських портретах. Володимир був зображений із моделлю храму в руках, але, на жаль, від цієї фрески збереглися лише фрагменти: лікоть князя і частина царського вбрання», - розповів В'ячеслав Корнієнко.

У кінці XVII століття фреску майже повністю знищили під час реконструкції, а в XIX столітті її остаточно спотворили.

«Художники, не розібравшись із оригінальним змістом, побачили чотири фігури та вирішили, що це свята Софія з дочками Вірою, Надією і Любов’ю. Жіноче вбрання було домальоване до фрески, і науковці довгий час не знали, що насправді там мав бути князь Володимир. Лише завдяки дослідниці Софії Київської Надії Нікітенко, яка понад 30 років вивчала собор, вдалося виявити істину», - розповів дослідник історії Акім Галімов.

Вона знайшла підказки у малюнках голландського художника Абрахама Ван Вестерфельда, зроблених ще у 1651 році. Вестерфельд приїхав до Києва після великої пожежі та замалював руїни храмів, зокрема й ті, що вже давно зникли. На одній з його робіт Нікітенко впізнала фрагменти фрески князя Володимира.

Після кількох років наукових досліджень та дискусій Надія Нікітенко змогла довести, що фреска у Софії Київській насправді була ктиторським портретом князя Володимира Великого. Ця знахідка стала важливою частиною відновлення історичної справедливості і розуміння спадщини Софії Київської.

Але як вдалося встановити, що на фресках в храмі Софії Київської саме князь Володимир? Про це – у відео:

Читай також:

Новини

Всі новини
Це нещастя сталося в 1943-44 роках, але досі залишається однією з найбільш болючих тем…
Це було колективне рішення радянської влади, а не «подарунок»…
Більшість сучасних дослідників погоджуються з гіпотезою, що…
Дивитись більше