Волинська трагедія: ексгумація під забороною — що змусило Україну призупинити роботи?

Справжня історія

Це нещастя сталося в 1943-44 роках, але досі залишається однією з найбільш болючих тем…

Волинська трагедія — трагічна сторінка в історії українсько-польських відносин, яка досі викликає напругу між країнами. Польща вимагає визнання геноциду польського народу і дозволу на ексгумацію жертв, тоді як Україна наполягає на взаємному характері винищення, звертаючи увагу на власні втрати.

Волинська трагедія, що сталася в 1943-44 роках, досі залишається однією з найбільш болючих тем в українсько-польських відносинах. Тоді, під час масових конфліктів між українцями та поляками, загинуло тисячі людей з обох сторін. Польща наполягає на тому, що ці події є геноцидом польського народу, в той час як Україна вказує на взаємне винищення, підкреслюючи, що жертвами стали і українці.

На сьогодні, польська сторона вимагає дозволу на проведення ексгумації та перепоховання жертв цієї трагедії. Для Польщі це є важливим кроком у вирішенні історичної справедливості. Однак ситуація ускладнюється тим, що Україні призупинила дозвіл на проведення польськими фахівцями пошукових робіт, які є необхідними для ексгумації. Українська влада пояснює цю блокаду тим, що в Польщі досі не відновлені зруйновані вандалами пам’ятники українцям, зокрема воякам УПА.

«16 пам'ятників і могил було зруйновано. В нас не було інших способів зупинити ці плюндрування на польській території і ми оголосили про призупинення дозволів на пошукові роботи», - розповів автор книжок, який 25 років досліджує Волинську трагедію, Володимир В’ятрович.

Проте сьогодні невирішене питання «Волинської трагедії» може вплинути на вступ України до ЄС. В спробі дізнатися правду Волинської трагедії дослідник історії та автор проєкту «Реальна історія» Акім Галімов зібрав відомих істориків та експертів з Польщі та з України, які вивчали чи працювали над цією темою, аби зрозуміти, що насправді відбувалося на Волині і чому? А головне – яким чином поляки і українці можуть порозумітися сьогодні?

«Ми взялися за непросту тему і для нас це чесно – виклик. Але ми його прийняли і надали майданчик для дискусії передусім експертам, аби дізнатися реальну історію Волинської трагедії. Вони могли часом кардинально не погоджуватися в своїх оцінках, але головне – що розмовляли один з одним», - розповів Акім Галімов.

Подробиці – у відео:

Читай також:

Новини

Всі новини
Це нещастя сталося в 1943-44 роках, але досі залишається однією з найбільш болючих тем…
Це було колективне рішення радянської влади, а не «подарунок»…
Більшість сучасних дослідників погоджуються з гіпотезою, що…
Дивитись більше