«Великий терор»: історія радянських репресій, яка знищила українську історію Донбасу

Справжня історія

Це відбулося у 1937 році, одразу після Голодомору…

Після Голодомору 1932-1933 років, який забрав мільйони життів, Донбас став об’єктом нової хвилі репресій. У 1937 році розпочалася доба масових репресій, відома як «Великий терор». Ці події мали особливий вплив на багатонаціональний Донбас.

Кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту історії України НАН Олег Бажан розповів, що Сталін готувався до Другої світової війни і вважав за необхідне знищити так звану «п’яту ворожу колону»:

«З літа 1937 року радянські органи державної безпеки почали проводити репресивні акції по національних лініях. Найбільше постраждали німці, поляки, греки, латиші та українці. Політичні репресії були спрямовані на знищення національної самосвідомості цих народів».

За кілька років кремлівські функціонери розправлялися з тими, хто тримав український Донбас. Це були нащадки козаків, які першими заселяли Дике Поле, народи, які жили тут півтора століття, і звели на Донеччині та Луганщині десятки міст. Інтелігенція, яка добре пам’ятала, хто розбудував шахти і заводи Донбасу, теж зазнала репресій.

Крок за кроком росія робила все, щоб Донбас забув свою справжню історію. Кремль нав’язував свою версію, яка мала затвердити радянську владу в регіоні і за кілька років, після Голодомору і «Великого терору», український Донбас зазнав масштабних змін. Кремлівський режим знищив національну ідентичність регіону, перетворивши його на радянську територію.

Більше шокуючих фактів – у проєкті «Справжня історія Донбасу» просто зараз:

Читай також:

Новини

Всі новини
Унікальні документи про нього і історію нашого міста зберігає архів Уельсу…
Цей період став вирішальним для формування української державності…
Підписаний до друку він був у вересні 2022-го, за пів року після початку Великої війни…
І як українська валюта вплинула на створення рубля…
Дивитись більше