Українець, який побудував Російську імперію: історія Безбородька, який пожертвував власним народом

Справжня історія

Він зробив українців рабами…

Олександр Безбородько — постать, яка мала величезний вплив на долю українців і розвиток Російської імперії. Він, на жаль, увійшов в історію як один із тих українців, які, прагнучи влади та багатства, пішли на співпрацю з імперією, приносячи в жертву інтереси свого народу.

Безбородько народився в 1747 році на Сумщині, отримав чудову освіту в Києво-Могилянській академії і розпочав кар’єру в канцелярії Петра Румянцева, імперського намісника Києва. Його феноменальна пам'ять і вміння працювати з документацією швидко привернули увагу Румянцева, а пізніше — Катерини II.

«Уявляєте він міг на пам'ять процитувати будь-який документ, який хоч раз в житті прочитав. Навіть, якщо це кошторис якоїсь далекої фортеці», - розповів про Безбородько дослідник історії Акім Галімов.

Ставши фактично головним секретарем імператриці, Безбородько писав закони, контролював роботу ключових державних установ і розробляв основні напрямки зовнішньої політики Росії. Його проєкт анексії Криму, а також участь у формуванні «грецького проєкту» Катерини ІІ значно зміцнили імперію, забезпечивши їй нові території.

Однак все це мало катастрофічні наслідки для українців. Безбородько впровадив подушний податок на українські землі, що став важким тягарем для селян. Цей податок фактично забезпечував фінансування армії та флоту Російської імперії, але українські селяни були змушені платити ціною свого майна і життя.

Безбородько досяг величезних висот — став канцлером і фельдмаршалом Російської імперії, однак заради цього він поступився інтересами мільйонів українців. Його дії на багато років вперед закріпили пригноблення українського народу і заклали основу для подальшої русифікації та знищення національної ідентичності.

«Часто, саме згадуючи Безбородька, росіяни кажуть: «Подивіться, українець будував Російську імперію, мав найвищі пости. Так про яке поневолення українців може йти мова? Ви ж були поряд з нами, як рівноправні увесь час!» Але тут криється примітивна маніпуляція. Українців, які будували імперію, одиниці і те, що вони досягали таких висот, - вийняток, а не правило. Загалом політика імперії була спрямована на пригноблення поневолених народів. Якщо б той же Безбородько не виконував таку політику, то ніхто б не тримав його на тих постах. Це був його власний вибір: поступатися інтересами мільйонів українців, щоб заробляти собі чини і статки. Це більше не про національність, а про людські цінності», - каже Акім Галімов.

Хто ще із видатних українців був історичним зрадником, дивись у відео:

Читай також:

Новини

Всі новини
Археологи знаходили ці моделі під час розкопок у древніх трипільських поселеннях…
Археологічні розкопки показали, що трипільці зводили двоповерхові будинки…
Унікальні документи про нього і історію нашого міста зберігає архів Уельсу…
Дивитись більше