Страх, заздрість та зрада: справжні причини ліквідації Запорізької Січі Катериною ІІ

Справжня історія

Українські козаки мали політичну спроможність створити незалежну державу…

Після завершення російсько-османської війни 1774 року, у якій запорізькі козаки допомогли росії перемогти, Катерина ІІ видала несподіваний маніфест. Цей документ свідчить про справжні причини ліквідації Запорізької Січі. Його зміст виявився шокуючим для козаків, як і захоплення їхнього міста, на яке зненацька напали ті, з ким вони нещодавно пліч-о-пліч билися.

Катерина ІІ заявила, що козаки, займаючись хліборобством, прагнули створити незалежну державу. Це, як вона описала, стало загрозою для Російської імперії.

«Заводя собственные хлебопашество расторгали они тем самым основание зависимости их от нашего престола и помышляли, конечно, составить из себя посреди отечество область совершенно независимую под собственным своим неистовым управлением», — йдеться в маніфесті цариці.

Таким чином, маніфест підтвердив, що запорізькі козаки мали політичну спроможність створити незалежну державу і постійно працювали над цим. Вони становили як політичну, так і економічну загрозу для Російської імперії. Катерина ІІ не могла пробачити українцям і козакам навіть уявлення про можливість незалежної України.

Маніфест закінчувався так: «Нет тепер более Сечи Запорожской в политическом её уродстве. Следовательно же, и казаков сего имени, место жилища и угодия тамошнее оставляем мы для полезных жителей пречисляя их по способности к новороссийской губернии».

Це фактично був старт проекту «Новоросія». Катерина ІІ називала новостворену губернію на півдні України «Новоросією». Землі Запорізької Січі та інші території були включені до нової губернії, а історія цих земель була стерта.

Більше цікавих маловідомих фактів з історії відношень росії у України, дивись просто зараз:

Читай також:

Новини

Всі новини
Унікальні документи про нього і історію нашого міста зберігає архів Уельсу…
Цей період став вирішальним для формування української державності…
Підписаний до друку він був у вересні 2022-го, за пів року після початку Великої війни…
І як українська валюта вплинула на створення рубля…
Дивитись більше