Невідома історія, або «Ханська Україна»: як козаки Запорізької Січі опинилися на Османській землі?

Справжня історія

Козаки та кримські татари жили поруч протягом 110 років…

Наприкінці 17 століття на землях сучасних Херсонської та Одеської областей виникла, так звана, «Ханська Україна». Це була територія Кримського ханства, яка стала домівкою для козацьких поселень. Як козаки опинилися на османській землі?

«В ті часи Османська імперія була багатонаціональною державою, де більшість населення складали немусульмани. Ці землі масово заселяли не тільки козаки з Запорізької Січі, але й українці з Поділля, молдовани, болгари та інші. Ліберальний устрій Османської імперії був привабливішим порівняно з кріпосницькою росією та польською панщиною», - розповів історик Олександр Середа.

На цих землях було велике накопичення немусульманського населення. Вони сплачували податок джезіє, що приносило значні доходи імперії. Козаки, які переселялися на ці території, займалися рибальством, що було важливим для їхнього господарства.

«Ханська Україна» стала ключовим регіоном для економіки Османської імперії. Українці тут вирощували зерно, випарювали сіль, ловили рибу та виготовляли хмільні напої. Цю продукцію вони переправляли до Стамбула через порти, такі як Акерман (сучасний Білгород-Дністровський) та Аджидере (сучасний Вилкове)», - розповів дослідник історії Акім Галімов.

Козаки та кримські татари жили поруч протягом 110 років, створюючи унікальну культурну і економічну співпрацю. Це був регіон, де християни та мусульмани мирно співіснували, забезпечуючи процвітання своїх громад.

Тож як трапилося, що росія заявляє права на ці землі? Подробиці – у проєкті «Справжня історія Півдня України»:

Читай також:

Новини

Всі новини
Археологи знаходили ці моделі під час розкопок у древніх трипільських поселеннях…
Археологічні розкопки показали, що трипільці зводили двоповерхові будинки…
Унікальні документи про нього і історію нашого міста зберігає архів Уельсу…
Цей період став вирішальним для формування української державності…
Підписаний до друку він був у вересні 2022-го, за пів року після початку Великої війни…
Дивитись більше