Але чи справді наші голубці такі ж, як ті, що готують десь у Греції, Туреччині чи Франції?
«Голубці... Це, мабуть, страва, яка є частиною світу», — розповів шеф-кухар Євген Клопотенко в інтерв’ю досліднику історії Акіму Галімову.
Дійсно, ідея загорнути начинку у листя існує повсюди. Хтось бере виноградне листя – це популярно в Середземномор’ї. Хтось — капустяне, бо капуста росте в його регіоні. Форми і розміри також різняться: хтось робить великі, а хтось — крихітні. Але, як слушно підкреслив Євген, справжня магія, яка відрізняє нас від решти світу, ховається не в листі, а... в начинці.
«Нам важливо звертати увагу на начинку, бо те, що кладемо ми, відрізняє нас від усіх», - розповів український шеф-кухар.
Загальноприйнятими «класичними» голубцями сьогодні часто вважають ті, що готують із м’ясним фаршем та рисом. Вони поширені у багатьох країнах. Але справжні, автентичні українські голубці виглядають зовсім інакше і Клопотенко розкрив рецепт, що походить, зокрема, з Одеської області:
«Береться пшоно, листя квашеної капусти, або, якщо немає, то звичайної, і загортається разом із кукурудзяним борошном. Ви отримуєте такі невеличкі голубчики. Але увесь секрет не лише у пшоні, а і у способі приготування. Готові голубці треба запікати в сироватці. Виходять запечені в духовці, кисленькі голубці».
Історія голубців є чудовою ілюстрацією нашої спільної культурної основи, незважаючи на безліч локальних варіацій.
«Коли дізнаєшся про ці неймовірні рецепти з різних куточків України, розумієш, що насправді в основі все одне і те саме. Просто існують різні регіональні варіації. І тут цікаво, що така проста і зрозуміла річ, як їжа, демонструє, наскільки українці єдина нація і які давні в нас традиції», - говорить Акім Галімов.
Більше про забуту, або маловідому українську кухню і приголомшливі різдвяні страви, про які ви могли і не чути, дивись у проєкті дослідника історії Акіма Галімова:
Читай також: