Чому справжні українські голубці не сплутати зі світовими аналогами? Шеф-кухар розкрив автентичний рецепт

Справжня історія

Голубці. Ця страва, без перебільшення, є символом затишку, домашнього тепла і, звісно, невід’ємною частиною Різдвяного столу, особливо на Святвечір, коли вона входить до числа дванадцяти пісних страв. 

Але чи справді наші голубці такі ж, як ті, що готують десь у Греції, Туреччині чи Франції? 

«Голубці... Це, мабуть, страва, яка є частиною світу», — розповів шеф-кухар Євген Клопотенко в інтерв’ю досліднику історії Акіму Галімову.

Дійсно, ідея загорнути начинку у листя існує повсюди. Хтось бере виноградне листя – це популярно в Середземномор’ї. Хтось — капустяне, бо капуста росте в його регіоні. Форми і розміри також різняться: хтось робить великі, а хтось — крихітні. Але, як слушно підкреслив Євген, справжня магія, яка відрізняє нас від решти світу, ховається не в листі, а... в начинці.

«Нам важливо звертати увагу на начинку, бо те, що кладемо ми, відрізняє нас від усіх», - розповів український шеф-кухар. 

Загальноприйнятими «класичними» голубцями сьогодні часто вважають ті, що готують із м’ясним фаршем та рисом. Вони поширені у багатьох країнах. Але справжні, автентичні українські голубці виглядають зовсім інакше і Клопотенко розкрив рецепт, що походить, зокрема, з Одеської області:

«Береться пшоно, листя квашеної капусти, або, якщо немає, то звичайної, і загортається разом із кукурудзяним борошном. Ви отримуєте такі невеличкі голубчики. Але увесь секрет не лише у пшоні, а і у способі приготування. Готові голубці треба запікати в сироватці. Виходять запечені в духовці, кисленькі голубці». 

Історія голубців є чудовою ілюстрацією нашої спільної культурної основи, незважаючи на безліч локальних варіацій. 

«Коли дізнаєшся про ці неймовірні рецепти з різних куточків України, розумієш, що насправді в основі все одне і те саме. Просто існують різні регіональні варіації. І тут цікаво, що така проста і зрозуміла річ, як їжа, демонструє, наскільки українці єдина нація і які давні в нас традиції», - говорить Акім Галімов. 

Більше про забуту, або маловідому українську кухню і приголомшливі різдвяні страви, про які ви могли і не чути, дивись у проєкті дослідника історії Акіма Галімова:

Читай також:

Голубці. Ця страва, без перебільшення, є символом затишку, домашнього тепла і, звісно, невід’ємною частиною Різдвяного столу, особливо на Святвечір, коли вона входить до числа дванадцяти пісних страв. 
20122025
Зустріч 2026 року проходить під знаком Червоного Вогняного Коня. 
Мадагаскар уміє дивувати не лише природою, а й традиціями, які для європейців здаються неймовірними…
Людство повертається на Місяць. Ключем до цього стане амбітний проєкт «Гало» (HALO) — житловий модуль, який вже встигли охрестити «найвищим готелем за всю історію нашої цивілізації».
19122025
У світі великих грошей і високих ставок 2026 рік обіцяє стати періодом глобального переформатування.