Історичні зрадники України: хто із видатних українців подарував нашу назву Російській імперії?

Справжня історія

Мало хто знає, що Петро I не сам придумав змінити назву країни…

У кінці жовтня 1721 року по церквах і площах Московії зачитали указ царя Петра I, за яким Московське царство офіційно стало називатися «всеросійською імперією». Проте, мало хто знає, що Петро I не сам придумав змінити назву країни. Ідея належала українцеві — Феофану Прокоповичу, видатному богослову і тогочасному ректору Києво-Могилянської академії.

«Саме Феофана Прокоповича історики називають автором міфу про «триєдиний русский народ». – розповів дослідник історії Акім Галімов – У своїх публічних промовах і працях він стверджував що Московія і Русь мають спільні історичні корені і тому Московія нібито має спадкові права на Русь. Багато дослідників називають Феофана Прокоповича «архітектором Російської імперії».

Саме Прокопович допоміг Петру I безболісно провести націоналізацію церкви та впровадити церковну реформу. Згодом він став тим, хто виправдовував будь-які рішення царя, так само як сучасні російські церковні діячі виправдовують війни путіна.

Але на цьому Прокопович не зупинився. Коли Петро задумав змінити імідж Московії в очах Європи, він запропонував ідею зміни назви країни. Він наполягав, що нова назва має бути пов’язана з могутньою європейською державою Русь, яка існувала у IX-XIII століттях і центром якої був Київ — рідне місто Прокоповича. Так Московія стала Російською імперією, а українська історична назва була використана для легітимізації імперських амбіцій.

Однак крім Прокоповича були й інші історичні зрадники України. Більш детально про них розповів дослідник історії Акім Галімов у своєму проєкті. Деталі – у відео:

Читай також:

Новини

Всі новини
Археологи знаходили ці моделі під час розкопок у древніх трипільських поселеннях…
Археологічні розкопки показали, що трипільці зводили двоповерхові будинки…
Унікальні документи про нього і історію нашого міста зберігає архів Уельсу…
Цей період став вирішальним для формування української державності…
Підписаний до друку він був у вересні 2022-го, за пів року після початку Великої війни…
Дивитись більше