Хитрий план для принизливої поразки Московії: як Сагайдачний з козаками взяв Москву в облогу 1618 року?

Справжня історія

У червні 1618 року козаки розпочали свій похід, а вже у вересні-жовтні…

На початку 17 століття в Московії почався період смути, коли влада постійно переходила з рук в руки, а селянські повстання стали звичною справою. 

У такій складній ситуації московські бояри звернулися за допомогою до польського короля Сигізмунда ІІІ. У 1610 році було укладено договір: польський король допомагає боярам придушувати повстання, а в обмін на це його син Владислав IV мав зайняти московський трон. Однак головною умовою було його перехрещення з католицтва в православ’я. До тих пір, поки Владислав не виконає цієї умови, влада залишалася в руках бояр.

Поки Владислав IV вагався, у 1612 році на трон зійшов перший з династії Романових — Михайло. Сигізмунд III і його син вважали це порушенням домовленостей і висували претензії на московський трон. У 1617 році королевич Владислав зібрав 10-тисячне військо і почав похід на Москву, маючи намір помститися і відновити справедливість. Однак він зумів дійти лише до містечка Вязьма, що за 200 кілометрів від Москви. Навесні 1618 року половина його війська покинула табір, і Владислав опинився в скрутному становищі.

З метою отримати підмогу він зустрівся з козацькими посланцями та звернувся за допомогою до гетьмана Петра Сагайдачного. Той погодився надати 20-тисячне військо, щоб реабілітувати репутацію Сигізмунда III.

Хоча командування королівськими військами вимагало, щоб Сагайдачний рушив через Смоленськ і приєднався до Владислава у Вязьмі, гетьман мав інший план. Розуміючи, що біля табору Владислава знаходяться основні московські сили, Сагайдачний вирішив завдати несподіваного удару. Він повів свої війська прямо на Москву, зберігаючи фактор раптовості та не повідомивши про це навіть союзників. У червні 1618 року козаки розпочали свій похід, а вже у вересні-жовтні взяли Москву в облогу…

Чи вдалося Сагайдачному взяти під контроль Московію? Та як Польський король та Петро Сагайдачний принизили Московію їхніми ж методами? Відповідь на це питання – дізнайся просто зараз у відео:

Читай також:

Матеріал підготувала Ангеліна Воропаєва

Новини

Всі новини
Унікальні документи про нього і історію нашого міста зберігає архів Уельсу…
Цей період став вирішальним для формування української державності…
Підписаний до друку він був у вересні 2022-го, за пів року після початку Великої війни…
І як українська валюта вплинула на створення рубля…
Дивитись більше