Договір, який міг змінити хід історії: 300 років тому козаки мали шанс вбити Петра І і здобути незалежність

Справжня історія

Сьогодні документ зберігається в архівах Швеції, а росіяни не полишають спроб його знищити…

9 листопада 1710 року султан Ахмет III оголосив війну Петру I. Роком пізніше гетьман Пилип Орлик та кримський хан Девлет Ґерай I підписали Кайрський договір. Цей договір містив пункт про спільну боротьбу за незалежність Гетьманщини від Московії. Козаки отримали реальний шанс звільнити свою країну, і вони майже змогли загнати Петра І у смертельну пастку.

«Я впевнений, що ви не чули про цю історію – каже дослідник історії Акім Галімов. – Інформація про ці маловідомі події зберігається в державному архіві Швеції. Дослідниця Марина Тратнер, яка працює в цьому архіві, показала мені просто унікальні документи про історію України, які ніколи не досліджували українські науковці, а росіяни взагалі намагалися приховати сам факт їхнього існування».

Ці події відбувалися після Полтавської битви. Петро І був настільки впевнений у своїй перемозі, що його армія йшла через південь України на Молдову, не взявши достатньо провіанту. Московити палили села і катували українців.

Цей похід Петра І відомий як Прутський. Московський цар сподівався вирішити дві важливі задачі: ліквідувати Орлика і Карла XII та отримати вихід до Чорного моря, захопивши османські землі. Петро І особисто очолив похід і запросив із собою дружину Катерину. 8 липня 1711 року біля річки Прут на території сучасної Молдови почалася Прутська битва.

На відміну від Полтавської битви, Прутська битва склалася для Петра І зовсім невдало. Він опинився в повному оточенні з армією близько 60 тисяч військових. Коли московити зрозуміли, що програють, почалася паніка. Вони намагалися залишити табір, але не змогли, бо він був повністю оточений і відрізаний від провіанту і води.

«Петро І тричі благає про капітуляцію, але його ігнорували та обстрілювали. У таборі почалися хвороби, стояв нестерпний сморід. Вони б здалися просто від того, що залишилися виживати в таборі», - розповіла Марина Тратнер

Все йшло до того, що російський цар не тільки програє Прутську битву, але й потрапить у полон або навіть загине. Це був історичний момент, коли на карту було поставлено все.

«Ми знайшли важливий документ військової канцелярії Карла XII, в якому шведський король зобов'язувався не завершувати священну війну, поки вся Україна не буде повністю відновлена у своїх правах і свободах», - додала дослідниця.

Отже, у 1711 році Петро І опинився за крок до смерті, а у козацької України з'явився історичний шанс здобути незалежність. Але чому цього не сталося? Відповідь на це питання – дізнайся просто зараз у відео:

Читай також:

Новини

Всі новини
Унікальні документи про нього і історію нашого міста зберігає архів Уельсу…
Цей період став вирішальним для формування української державності…
Підписаний до друку він був у вересні 2022-го, за пів року після початку Великої війни…
І як українська валюта вплинула на створення рубля…
Дивитись більше