Відомому шеф-кухарю та невтомному досліднику українських кулінарних традицій Євгену Клопотенко вдалося знайти в архівах Києво-Печерської Лаври абсолютно несподіваний рецепт 17-18 століть, який готували тоді монахи. І це … пироги з чорною ікрою!
«Це була ікра зі свіжою, перетертою кашею або цибулею», - пояснив Клопотенко.
Сьогодні чорна ікра вважається делікатесом, який коштує дуже дорого, а до 1950 року осетер водився в Дніпрі. Більше того - ця риба, за словами Євгена, була навіть у збірнику рецептів для шкільного харчування.
«Це була абсолютна норма. Те, що в наш час в країні немає осетру, це лише проблема екології. Раніше ця риба була просто на еveryday, як то кажуть. І в пирогах, скоріш за все, була саме осетрова ікра», - зазначив шеф-кухар.
Виходить, що те, що зараз вважається розкішшю – осетрова ікра – колись було буденною нормою, навіть для монахів під час постів чи свят. Це відкриття змушує нас замислитись, як багато ми втратили. Дослідник історії Акім Галімов, коментуючи подібні знахідки, підкреслює ідею єдності:
«Варто лише дізнатися про неймовірні рецепти з різних куточків України, як відразу розумієш, що в основі – все одне і те саме. Існують лише регіональні варіації, – розмірковує Акім Галімов. – Найцікавіше, що їжа – така проста і зрозуміла річ – демонструє, наскільки українці єдина нація, які в нас давні традиції! І що, попри це, кожен із нас має свої локальні особливості. Вони не суперечать, а навпаки – доповнюють одна одну, і разом утворюють нашу яскраву, різнобарвну країну».
Більше про забуту, або маловідому українську кухню і приголомшливі різдвяні страви, про які ви могли і не чути, дивись у проєкті дослідника історії Акіма Галімова:
Читай також: