На Харківщині знайшли поховання зниклих безвісти в 1942 році солдат

Спецкор

46 родин не дочекалися після війни чоловіків, батьків, синів, братів. І ось їх знайшли просто в полі, під соняшниками, в окопах, у тих самих позах, що їх застала смерть.

Ці поля, фактично, – суцільне кладовище. На невеликій глибині – людські рештки. Усі вони були солдатами Радянської армії, які загинули в запеклих боях за Харків 42 року в так званому "Барвінківському котлі".

Тут, неподалік села Іванівка у 1942 році вирував Барвінківській котел – друга битва за Харків. Тоді німецькі війська зайняли панівну висоту, радянська армія намагалася атакувати їхні позиції, але наступ провалився.

Тільки за офіційними даними тут потрапило в полон близько 240 тисяч радянських солдатів. Скільки на цих полях загинуло насправді – невідомо і досі. Радянська пропаганда знищувала архіви,  замовчувала справжні цифри, намагаючись прикрити помилку командування.

Чи справді з Амстердамського музею українці вкрали скіфське золото

Зараз пошуковці намагаються встановити істину – і те, що знаходять на цих полях, шокує. Лише за тиждень експедиції знаходять 18 таких поховань, у кожному – одразу по кілька солдатів. Поруч із загиблими солдатами – їхні коні та зброя, її навіть ніхто не розрядив, лише вкладали під тіла. Майже при кожному із загиблих знаходять особисті речі, дрібнички, які можуть розповісти про свого власника.

Але найголовніше, що шукають дослідники – так звані ОРЗ, особисті розпізнавальні знаки, тобто капсули із даними бійців. 

За цьогорічну експедицію у Барвінково пошуковцям вдалося знайти 50 загиблих бійців – і лише у чотирьох з них були непошкоджені капсули з даними. Можливо, тепер їм вдасться повернути їхні імена. Інших поховають у братській могилі.

Більше новин з понеділка по п'ятницю о 18:15 у програмі Спецкор на 2+2. 



Новини

Всі новини
18072022
Спецкор
Нині в Україні працюють організації, де можна пройти тестування зі знання української мови…
24022022
Спецкор
Скільки потрібно коштів на такий альтернативний вид обігріву…
24022022
Спецкор
Головне правило – не панікувати, адже саме на паніку й розраховують наші вороги…
23022022
Спецкор
У столиці опублікували брошури для мешканців з покроковим планом дій…
23022022
Спецкор
Під час спеціального випуску журналісти повідомлятимуть найактуальнішу хроніку подій...
22022022
Спецкор
Раніше загарбники створювала провокації виключно катерами та кораблями ФСБ…
Дивитись більше