Іноземці в ЗСУ – легальні воїни чи найманці? Розвінчання російських міфів

Обережно! Фейк

Хто насправді порушує міжнародне право?..

Росія продовжує поширювати дезінформацію, стверджуючи, що Україна порушує міжнародні конвенції щодо найманців. Зокрема, кремль звинувачує Київ у порушенні Конвенції про боротьбу з вербуванням, використанням і навчанням найманців. Однак, насправді все навпаки – саме росія використовує найманців у своїх військових кампаніях, тоді як Україна діє відповідно до міжнародного права.

«Коли іноземці вступають до лав Збройних сил України (ЗСУ), це є абсолютно законним. Вони офіційно стають військовими ЗСУ і отримують контракти, що підтверджують їх статус як бійців української армії. Таким чином, вони не є найманцями і не порушують жодних міжнародних норм, зокрема статті Женевської конвенції про найманство», - пояснює експертка Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Вікторія Мерлич.

За словами експертки, є також добровольці, які не отримують грошей за свою службу, що автоматично виключає їх зі статусу найманців, адже вони не мають матеріальної вигоди.

«Головна різниця між легальними військовими й найманцями полягає в тому, що найманці не входять до офіційних збройних сил держави і діють на основі особистої вигоди. Найманцем вважається особа, яка була завербована для участі у спільних насильницьких діях і не є громадянином держави, проти якої воює», - каже Вікторія Мерлич.

Росія ж активно використовує приватні військові компанії, зокрема ПВК «Вагнер», де найманці не мають жодних офіційних контрактів і діють виключно на основі матеріальної вигоди. Це класичне визначення найманства, яке порушує міжнародні конвенції.

Отже, твердження росії про те, що Україна порушує міжнародні норми, є не більш ніж маніпуляцією та спробою відвернути увагу від власних порушень.

Більше подробиць про це – у проєкті «Обережно! Фейк» просто зараз:

Loading...

Читай також:

Новини

Всі новини
Реальність значно відрізняється від офіційної російської версії подій…
Дивитись більше