Чому Україна не оголошує війну: розвінчуємо міфи російської пропаганди

Обережно! Фейк

Стан війни – це суто термінологічне поняття, яке …

У сучасних умовах важливо розуміти різницю між війною, воєнним станом та військовою агресією. Ці поняття мають свої особливості та значення. Розглянемо кожне з них окремо.

Війна – це офіційний стан між двома або більше державами, що супроводжується збройним конфліктом.

«Війна зазвичай оголошується формально, але з 1945 року така практика майже зникла. Це значною мірою пов'язано з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН №3314, яка визначає акт агресії як застосування збройної сили однією державою проти іншої без оголошення війни», - розповіла експертка Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Вікторія Мерлич.

Воєнний стан – це особливий правовий режим, який вводиться на території держави у разі загрози її національній безпеці.

«Воєнний стан дає державі додаткові повноваження для захисту країни та організації оборони. Він регулює внутрішню політику держави, включаючи обмеження прав та свобод громадян, мобілізацію, запровадження комендантської години тощо», - каже Вікторія Мерлич.

Військова агресія – це акт застосування збройної сили однією державою проти іншої.

«Це може бути напад, бомбардування, блокада портів чи інша форма збройного втручання. Згідно з статтею 51 Статуту ООН, держави мають право на самооборону у випадку військової агресії», - повідомила експертка.

Варто зазначити, що російська пропаганда поширює фейк про те, що Україна навмисно не вводить стан війни, аби уникнути певних наслідків.

«Насправді ж, стан війни – це суто термінологічне поняття, яке не має великого значення для внутрішньої політики держави. Україна застосовує воєнний стан для організації оборони та забезпечення безпеки своїх громадян, - пояснила Вікторія. – Згідно з міжнародним правом, російсько-українська війна є юридичним фактом. Росія застосувала збройну силу першою, що є достатнім доказом акту агресії. Україна має всі правові підстави для самооборони та введення воєнного стану. Категорія «стан війни» не має практичного значення в цьому контексті».

Більше про це дивись у проєкті «Обережно! Фейк» просто зараз:

Loading...

Дивись прем’єрні випуски проєкту «Обережно! Фейк» в ефірі 2+2 щопонеділка о 18:00!

Читай також:

Новини

Всі новини
Росіяни не просто не пишаються своїми захисниками, вони їх зневажають…
Цікаво, що цей наратив вперше з’явився напередодні розвалу СРСР…
Спочатку йшлося про міфічні невеличкі групи бандерівців, а потім…
Дивитись більше