Зниклий 40 000 років тому родич людини: як виглядав останній неандерталець, знайдений у французькій печері?

Вчені зробили дивовижну реконструкцію черепа…

115 років тому, в печері Ла-Шапель-о-Сен на півдні центральної Франції, католицькі священики знайшли скелет, який спочатку вважали рештками людини похилого віку, адже у нього були відсутні кілька зубів. Проте, як пише видання Live Science, подальші дослідження показали, що череп належав не Homo sapiens, а родичу сучасної людини, який зник близько 40 000 років тому, - неандертальцю.

За даними eFossils.com, нова реконструкція обличчя цього неандертальця, представлена Міністерством культури Італії в жовтні, надає унікальний погляд на те, як виглядав цей давній чоловік між 47 000 і 56 000 років тому. Для створення реалістичної реконструкції використовувались скани комп’ютерної томографії черепа, які надали необхідні виміри для відтворення форми обличчя. Результатом є дивовижне зображення, яке намагається показати, як може виглядати цей неандерталець, який прожив близько 40 років.

Фото: Cícero Moraes та інші

«Це зображення показує, наскільки неандертальці були схожі на нас, але в той же час вони були і відмінні, з більш очевидними особливостями, такими як відсутність підборіддя, наприклад», -  зауважив співавтор дослідження, Сісеро Мораєс, бразильський експерт із графіки.

Важливо відзначити, що це не перша спроба реконструкції обличчя даного неандертальця. Однак відмітність цього випадку полягає в використанні даних комп’ютерної томографії, що надає більш точні результати.

«Ця реконструкція пропонує новий погляд на цю давню людину та розмірковує про це поняття, що розвивається», - розповів ще один співавтор дослідження Франческо Галассі, доцент кафедри фізичної антропології Лодзького університету в Польщі.

Зокрема, в останні десятиліття вивчення неандертальців виявлено їхню близькість до сучасних людей за анатомією і, можливо, фізіологією. Дослідження також вказують на те, що неандертальці проявляли складну культуру, використовували вогонь та могли мати ритуальні практики.

Читай також: