Знайдено найміцніший матеріал у Всесвіті

Однак, незважаючи на міцність цього матеріалу, ніхто не збирається з нього нічого будувати.

Найміцніший матеріал у Всесвіті можна знайти глибоко всередині кори нейтронних зірок, як повідомляє Newsweek.

Нейтронна зірка – це тіло, що залишилося після руйнування масивної зірки під впливом її власної сили тяжіння. При діаметрі 20 км вага цієї зірки дорівнює двом Сонцям. 

Космічний сміттяр розпочав свою роботу

Зовнішній шар зірки формує тонку кору (товщиною в 1 км), яка оточує рідке ядро. Під корою нейтронної зірки протони, долаючи силу відштовхування, стискаються настільки щільно, що формують довгі трубки, листи або краплі, занурені в рідку фазу з нейтронів. Вчені назвали їх "спагетті", "лазанья", або ж "ядерна паста".

Політ на Марс негативно впливає на мозок людини

В ході комп'ютерного моделювання дослідники оцінили силу, необхідну для розтягування ядерної пасти. Виявилося, ця речовина у 10 мільярдів разів міцніше загартованої сталі.

"Ядерна паста не може існувати на Землі, вона формується тільки під впливом величезного тиску нейтронної зірки, – каже астрофізик Метью Каплан з Університету Індіани. – Але якби раптом чайна ложка ядерної пасти перемістилась сюди, то, позбавлена сили тяжіння нейтронної зірки, негайно вибухнула б, наче ядерна бомба. Незважаючи на міцність цього матеріалу, ніхто не збирається з нього нічого будувати".