Зимовий час: коли переводити стрілки годинників

Приготуйтеся, адже перехід на зимовий час в Україні традиційно відбудеться в останню неділю жовтня – в ніч проти 28 жовтня. Незважаючи на можливість виспатися, організм все одно буде протестувати.

У ніч проти 28 жовтня о 4 годині ранку стрілки годинника потрібно перевести на годину назад. Попри те, що у нас з'явиться додаткова година для сну, це не завжди добре позначається на здоров'ї. До нового режиму дня важко звикнути, через що можливе погіршення самопочуття, зниження імунітету і порушення сну. Про це пише сайт 1+1.

Лікарі стверджують, що організм людини легше переносить перехід на зимовий час, ніж на літній. Але, в будь-якому випадку людині важко адаптуватися до нового режиму.

Найбільше зміна часу позначається на дітях, підлітках, літніх людей і всіх, у кого є проблеми зі сном. Тому тиждень перед переведенням стрілок потрібно лягати спати раніше і дотримуватися правильного режиму дня і харчування в зимовий сезон, так переведення стрілок пройде менш помітно.

У вересні 2011 року Верховна Рада України скасувала переведення годинників, зробивши літній час постійним. Проте, вже у жовтні, того ж року, рішення скасували.

Цікаві факти про перехід на зимовий час.

Ситуація, коли годинник переводять назад, може спричинити незручності не тільки для громадського транспорту: американець Пітер Сіріолі, який народився о 1:32 ранку 2 листопада 2007 року, офіційно є на 26 хвилин молодшим за свою сестру Елісон, котра з'явилася на світ на 34 хвилини пізніше.

Довгий час дата переведення годинників у США збігалася з популярним святом Хеловіну. Дітям доводилось збирати цукерки уже тоді, коли наступав вечір і це збільшувало кількість аварійних ситуацій у 4 рази порівняно з попередніми ночами. Саме тому у 2006 році у США ухвалили рішення переводити стрілки годинника на тиждень пізніше – у першу неділю листопада. Однак попервах це не виправило ситуації, адже діти продовжували чекати сутінків, щоб піти збирати цукерки. Тільки через декілька років кількість аварій у цю святкову ніч знизилась.