Заморожена людина з печери: тіло з Аппалачської стежки ідентифікували через 47 років завдяки сучасним технологіям

Його виявили туристи у січні 1977 року…

Майже пів століття вважалася таємницею смерть чоловіка, чиє тіло знайшли замороженим у печері на Аппалачській стежці, штат Пенсільванія, США. Його назвали «людина-вершина» через місце знахідки, але ніхто не знав, ким був цей чоловік. Проте сучасні технології дозволили вирішити цю загадку, що довгий час залишалася нерозкритою, пише видання iflscience.

У січні 1977 року двоє туристів натрапили на тіло в печері неподалік туристичної зони під назвою «Вершина». Незважаючи на численні спроби ідентифікації за відбитками пальців та стоматологічними картками, особу чоловіка не вдалося встановити. Його рештки стали символом загадки, яку намагалися розгадати протягом десятиліть.

П’ять років тому слідчі знову намагалися ідентифікувати тіло, використовуючи сучасні технології, такі як реконструкція обличчя та ДНК-тести. Проте через пошкоджений череп не вдалося створити точний бюст або малюнок, а ДНК не принесла результатів.

Перелом стався в серпні цього року, коли детектив з Пенсільванії віднайшов відбитки пальців, які були взяті ще в 1977 році. Ці відбитки надіслали до бази даних зниклих безвісти NamUs. Менш ніж за годину, ФБР знайшло збіг. «Людина-вершина» отримала ім'я — Ніколас Пол Грабб, 27-річний чоловік із Форт-Вашингтона, округ Монтгомері.

Ґрабб, який колись служив у Національній гвардії Пенсільванії, був знайдений в легкому одязі, хоча температура була значно нижчою за нуль, і, схоже, він намагався розпалити вогонь у печері. Результати експертизи показали, що він помер від передозування барбітуратами — фенобарбіталом та пентобарбіталом. Проте точні обставини його смерті залишаються загадкою.

За словами представників коронерської служби округу Беркс, найбільшою втіхою стало те, що нарешті можна дати ім’я тому, хто не міг сам розповісти свою історію, і допомогти його сім’ї знайти мир після багатьох років невідомості.

Читай також:

Фото: Berks County Coroner's Office