Загрози космічних подорожей: виявлено зміни в імунній системі астронавтів

Учасниками досліджень стали 14 людей, які перебували на МКС до 6 місяців…

Космос може стати важливим ресурсом для майбутнього – це факт. Наприклад, на Місяці може бути наявна вода, яку можна використовувати як ресурс для підтримки життя в космосі. Також, деякі дослідження показують, що на Марсі можуть бути ресурси, такі як металеві руди, які можуть бути використані для створення матеріалів та обладнання. Ще є багато невідомих фактів про космос, які науковці продовжують досліджувати і які можуть змінити наше розуміння космосу та розвиток космічної технології.

Проте людство ще дуже мало знає про те, як космос вплине на наш організм, якщо перебувати там тривалий проміжок часу. І нещодавні дослідження, які були опубліковані в журналі Frontiers in Immunology, кажуть про те, що людині, скоріш за все, ще зарано думати про колонізацію інших планет.

«У чотирнадцяти чоловіків і жінок-астронавтів, які працювали на борту Міжнародної космічної станції (МКС) протягом приблизно 6 місяців, було взято 10 зразків крові у трьох етапах дослідження: один перед польотом, чотири під час польоту і під час перебування на борту МКС і п’ять після повернення на Землю», - розповідають дослідники.

Отримані аналізи показали, що у всіх 14 мешканців МКС стався генетичний збій у їхній імунній системі, що зробило астронавтів більш вразливими до вірусних хвороб.

«Аналіз зразків крові астронавтів, зібраних на борту Міжнародної космічної станції (МКС), повідомив про підвищення кількості білих кров’яних тілець на приблизно 17%, що зберігається під час тривалого космічного польоту та супроводжується порушенням функцій імунних клітин після повернення на Землю», - кажуть вчені.

Крім того, за словами науковців подорож у космос і перебування в цьому екстремальному середовищі наражає астронавтів і на іншу небезпеку для здоров’я:

«Це і космічне випромінювання та мікрогравітація. Короткостроковий і тривалий космічний політ негативно впливає на більшість фізіологічних функцій: кістково-м’язову, серцево-судинну, дихальну, метаболічну, ендокринну, когнітивну, шлунково-кишкову, мікробну, сечостатеву та дерматологічну» .

Безумовно, космос є однією з найбільш захоплюючих тем, яка продовжує залишатися таємницею для нашої науки, що закономірно веде до бажання його вивчити. Проте, не дивлячись на те, що нові дослідження та технології можуть змінити наше розуміння про космічне середовище та нашу взаємодію з ним, поки що варто дуже обережно ставитися до космічних подорожей.

Читайте також:

Фото: pexels