Загадкові малюнки у Венесуелі: археологи виявили раніше невідоме наскельне мистецтво, якому тисячі років

Причини створення його залишаються загадкою…

Археологічна група Венесуели виявила 20 пам’яток наскельного мистецтва у національному парку Канайма, що на південному сході країни. Ці малюнки можуть походити від раніше невідомої культури. Як пише видання Live Science, про це повідомив Хосе Мігель Перес-Гомес, археолог і дослідник з Університету Симона Болівара в Каракасі.

Згідно із дослідженням, яке представили на доісторичному археологічному конгресі в Італії, деякі з цих візерунків, які дослідники називають піктограмами, намалювали червоним кольором. Вони зображували геометричні мотиви, такі як лінії крапок, візерунки у формі зірок і прямі лінії. Також є прості зображення листя та малюнки людей. Інші зображення, названі петрогліфами, вирізані в скелі і також демонструють геометричні мотиви.

Причини створення цього мистецтва залишаються загадкою. Перес-Гомес вважає, що ці знаки мали ритуальне значення. Наприклад, вони могли бути пов'язані з народженням, хворобами, відновленням природи або хорошим полюванням. Місця, де створювали наскельні малюнки, ймовірно, мали важливе значення для людей тієї епохи.

Точний вік малюнків невідомий, але схожі зображення в Бразилії датуються приблизно 4000 роками тому. Перес-Гомес припускає, що приклади у Венесуелі можуть бути старшими.

На місцях наскельного мистецтва також знайшли залишки кераміки та кам’яних знарядь, що, можливо, використовувалися людьми, які створювали малюнки. Але для підтвердження цієї гіпотези потрібні додаткові дослідження.

Читайте також:

Фото: José Miguel Pérez-Gómez/Simón Bolívar University