Як косметична індустрія знищує акул

Косметичні засоби або харчові добавки, які ви використовуєте щодня, можуть містити несподіваний та жахливий компонент...

Чи не задумувались ви, що ваш зволожуючий крем для обличчя чи бальзам для губ може бути виготовлений з… акул? А точніше, з акулячого жиру, який є дуже популярним компонентом косметичних продуктів, а також харчових добавок, що містять Омега-3.

Про це повідомляє Newsweek.

Жир, який міститься у печінці акул та допомагає цим океанським хижакам триматися на плаву, відомий в медицині як сквален.

Акулячий жир видобувають вже близько 200 років. У 18 столітті сквален використовувався як паливо для ламп та у якості промислового мастила. За даними Cosmetic Ingredient Review, косметологи активно використовують акулячий жир вже більше 25 років.

Хмельниччина потерпає від навали жуків

Сквален також можна отримати з рослинних олій. Його містять оливкова та пальмова олії, а також олія із зародків пшениці, однак найдешевший спосіб отримати його у великій кількості – добути з печінки акули.

Сорок років тому основним джерелом жиру були гігантські акули (Cetorhinus maximus). Але з розвитком технологій рибальські компанії стали полювати на глибоководні види.

Близько 90 відсотків акулячого жиру продаються виробникам косметики, за даними французької природоохоронної організації BLOOM.

Оскільки громадська обізнаність щодо проблеми збереження акул за останні роки зросла, багато компаній по всьому світу відмовляються від використання сквалену та переходять на дорожчі рослинні олії.

Так, у 2008 році два косметичних гіганти L'Oréal та Unilever погодилися припинити використання акулячого жиру як основи для зволожуючих кремів та помад.