Як готувати на сковорідці й не мити після цього плиту

Як легко та швидко захистити плиту від бризок олії, бруду чи молока, що втекло, дізнавайтесь у матеріалі.

Більшість із нас любить готувати. А от прибирати, а особливо мити плиту після кулінарних подвигів – не дуже.

Завдяки цим порадам прибирати наслідки експериментів на кухні стане набагато простіше і швидше.

Захисні накладки

Захисні накладки на газову плиту бувають двох видів:

  • накладки з фольги

Найпростіший спосіб захистити поверхню від забруднень – це закрити всю поверхню звичайною фольгою для випічки. Дешево і сердито. Звичайно, застеляти плиту потрібно тільки чисту.

Зніміть решітку і всі конфорки. Відміряйте стільки фольги, щоб вистачило на всю поверхню плити. Якщо вона велика, то доведеться взяти кілька смуг. Смуги скріпіть між собою за допомогою загину. Розстеліть фольгу на поверхні. У місцях, де конфорки зробіть невеликі отвори. Поверніть всі деталі печі на місце. Ваша газова плита надійно захищена.

Після тривалої готування вам не доведеться відмивати плиту, досить просто прибрати фольгу.

У продажу є вже готові алюмінієві накладки для газової плити. Розмір і модель таких накладок залежить від виробника.

Є ще один безперечний плюс алюмінієвих пластин – економія газу. Відбитий вогонь дає можливість зменшити полум'я пальника.

  • захисні накладки зі скловолокна

На відміну від накладок із фольги, скловолоконні накладки багаторазові. Їх після використання можна мити у теплій воді з-під крана або в посудомийній машині.

Хімічний спосіб захисту

  • вазелін

Виявляється, господині вже давно замислювалися про полегшення своєї роботи. Ще у 50-х роках домогосподаркам рекомендували чисту поверхню плити змащували вазеліном. Це не давало пригоряти маслу і молоку, що втекло.

  • сода

Робоча панель плити просто засипається содою, щоб жир і бруд усмоктувалися в неї.

  • рідке мило

Якщо змастити плиту звичайним рідким милом, краплі жирних речовин не пригорять до поверхні. І ви зумієте швидко все очистити.

  • спеціальна суміш

Засіб для захисту плити можна приготувати власноруч. Для цього знадобляться:

  • 1 стакан води;
  • 2-3 ст. ложки кальцинованої або харчової соди;
  • 1 ст. ложки порошку для прання;
  • 2-3 ст. ложки канцелярського клею.

Всі продукти змішайте в півлітровій банці. Чисту поверхню плити змастіть тонким шаром суміші, дочекайтесь, доки плита висохне.

Готуйте із задоволенням!

Острів Пасхи, або Рапануї, зазвичай асоціюється у нас із кам’яними гігантами Моаї, що незворушно дивляться в небо. Але мало хто знає, що за цими величними фігурами ховається історія справжнього апокаліпсиса, який змусив людей зректися своїх старих богів. 
26122025
Після спокійного Дерев’яного Дракона та мудрої Змії на арену виходить енергія зовсім іншого порядку. 
Острів Пасхи, або Рапануї, — це крихітна клаптик суші посеред безкрайнього Тихого океану, який десятиліттями не дає спокою історикам та мандрівникам. Його візитівка — моаї. 
Традиції української кухні – це не лише рецепти, а спосіб життя, який передавався з покоління в покоління…
26122025
Кінець грудня — час, коли організм відверто просить паузу. Без зайвих роздумів, без складних сенсів, але з емоцією, драйвом і перевіреними історіями.