Я – українка: історія неймовірної мисткині, яку не зламало КДБ, проте вбив «русский мир»

Все життя говорила українською, а її творчість мала яскраво виражений український колорит…

Українська шестидесятниця, мисткиня Любов Панченко померла, після того як місяць голодувала в окупованій Бучі. Про це на своїй сторінці повідомила перша леді України Олена Зеленська.

«Чи можна собі уявити подібне? Лауреатка премії імені Василя Стуса, неймовірно талановита художниця помирає від виснаження у самому серці Європи. Вона встигла передати свій творчий доробок до Музею шестидесятництва – акварелі, ліногравюри, декоративні розписи та неповторні у своєму жанрі (на фото) картини-колажі з пальтової тканини», - написала дружина президента України.

Все життя Любов говорила українською мовою, носила довгу, до п’ят косу. Уся її творчість мала яскраво виражений український колорит, що в часи комуністичного застою вважалося проявом «буржуазного націоналізму» і, відповідно, гальмувалося владою. Звідси — відсутність персональних виставок і публікацій.

На сайті Українського інституту національної пам’яті можна подивитися єдиний альбом творчості художниці. У ньому, окрім неймовірних картин та колажів – ескізи одягу з національними мотивами, де майстерно відточені деталі, як то пояс чи вишитий рукав, промовляють: я – українка.

«Російська влада століттями прагнула винищити цвіт української інтеллігенції. Лінгвоцит нашої мови, «розстріляне відродження», методичне цензурування всього українського. Тепер, коли російські спецслужби не можуть змусити наших митців замовкнути, вони застосовують ракети. Та не розуміють, що можуть руйнувати наші музеї і театри – але українську культуру знищити неможливо», - написала Олена Зеленська.

Слава українському народу!

Читайте також: